Gav upp drömmen om NFL för IT-branschen

Foto: Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
David Hedelin.
SPORTBLADET

Endast åtta svenskar har någon gång spelat match för ett NFL-lag.

En som flyttade till USA för att gå på college och spela amerikansk fotboll var David Hedelin, 26.

Efter ett tag blev spel i NFL den självklara drömmen och i somras fick han chansen av storklubben Dallas Cowboys.

Nu ett knappt år senare är han hemma i Sverige igen för att satsa på civila karriären som programmerare.

För nästan fem år sedan flyttade David Hedelin till USA för att plugga på college och samtidigt spela amerikansk fotboll. Då visste han inte hur bra han var, men efter andra året på junior college började folk prata om honom och att han kanske hade potential att nå högstaligan NFL. Då väcktes drömmen på riktigt för David också.

– Då blev målet mer att nå NFL, men innan jag var i USA hade jag ingen tanke på att spela i NFL. Sedan gjorde jag ganska bra ifrån mig i Purdue University så jag fick chansen i NFL-laget Dallas Cowboys, säger David Hedelin.

”Förstår att de tjänar mycket pengar”

Väl där gick det inte riktigt som 26-åringen hade hoppats och han skickades hem precis innan uttagningslägret på försäsongen skulle börja. Nu i efterhand känner han att han kunde gjort en del annorlunda. Till exempel att köra ett år till i Purdue och slipa på tekniken, men samtidigt tycker han att det är skönt att vara hemma i Sverige igen.

– Det är både positivt och negativt. Det var trist för det blev ett abrupt slut. Jag blev chockad att jag skickades hem just den dagen. Men samtidigt blev jag lättad också för det är väldigt tufft. Man förstår varför de tjänar så pass mycket pengar för det är ett tufft liv att leva. Inte minst mentalt, säger han.

Han berättar också om tiden i college då all tid gick åt till fotbollen och skolan. Det blev till och med så mycket fotboll att han tröttnade på det. I Sverige är det lite lugnare tempo och färre träningar, vilket ger David tid att satsa på den civila karriären som programmerare.

Spelade inför 92000

Det blev Limhamn Griffins som valet av klubb föll på när David Hedelin flyttade hem till Sverige. Och även om han nu ser fram emot den svenska säsongen med Limhamn så finns det saker han kommer sakna med USA.

– Jag spelade ju framför 92000 en gång så det kommer kanske att kännas lite skumt att bara spela inför några hundra. Eller jag vet inte hur många som kommer i kväll. Men jag kommer sakna att spela inför många människor det kan jag säga.

Foto: Billy Hammer/Aftonbladet.
David Hedelin närvarade på gårdagens upptaktsträff.

En chans att spela för fler människor kan komma i höst när EM-kvalet drar igång. Hedelin tackade nej till landslaget i januari, men hoppas vara med i nästa samling. Han vet vilka lärdomar han plockat med sig från USA för att stärka både landslag och klubblag.

Övertygade lagkamrat att komma till Sverige

– Jag vet hur man ska bli framgångsrik som lag. Det gäller att träna hundra procent, precis lika hårt som man kör på match. Sedan är det viktigt att träna teknik. Där är svenska spelare generellt sett lite sämre. Sen personligen så vill jag utnyttja min energi och aggressivitet, säger Hedelin.

Han har nu varit i Limhamn i cirka två månader och har därmed svårt att veta hur laget står sig mot de andra. Men han tycker att klubben har fått in bra spelare. Bland annat Jalani Phillips som Hedelin själv övertygade att komma till Sverige efter att ha spelat tillsammans i Purdue.

– Det blir kul eftersom jag inte spelat i Sverige på länge. Jag kommer inte riktigt ihåg hur nivån var så jag kan inte riktigt jämföra med hur det var för typ fem år sedan. Men mitt mål, och alla andra som jag pratat med, är att vinna SM-guld.

ARTIKELN HANDLAR OM