”Har inte vunnit en krona på Oddset i hela mitt liv”

Elitserietränarna om SM-finalen och usla förhandstips

SPORTBLADET

Inför säsongen kunde ingen av tränarna i elitserien föreställa sig att Bollnäs och Edsbyn skulle göra upp om SM-guldet.

Men så blev det.

Nu är det chans till revansch.

Vilket lag blir svenska mästare?

Michael Carlsson, tränare i Västerås

Tipset inför säsongen: Västerås–Sandviken

”Det var den moraliska finalen, kvarten... Nej, som vi sa skulle det bli den jämnaste elitserien någonsin och det är kul att det har blivit som det blivit. Ett lag kan lika gärna vinna som att åka ur i kvarten. Det är det här vi vill ha. Många klubbar tror på sitt eget spel och det är häftigt.”

Tipset inför finalen: Edsbyn

”Det är svårtippat. Jag tror att det blir 4–4, sedan avgör

Tuomas Määttä i förlängningen.”

Johan Sixtensson, tränare i Villa Lidköping

Tipset inför säsongen: Sandviken–Västerås

”Det var ju fel, men jag ville lägga över favoritskapet på någon annan och gick efter hur försäsongen sett ut. VSK kom aldrig i gång och Sandviken åkte i femte och avgörande... Ah, det var inte så illa pinkat. Inför säsongen sa alla att det skulle bli den bästa och jämnaste serien och det skiljer otroligt lite mellan lag 1–6. Dagsformen avgör. Jag är inte förvånad över att Bollnäs och Edsbyn möts i final, men det hade också kunnat bli vi mot Saik. Så tajt är det.”

Tipset inför finalen: Bollnäs

”Om de tunga spelarna – (Daniel) Berlin, (Per) Hellmyrs, (Andreas) Westh, (Patrik) Nilsson och (Samuli) Helavuori – konserverar formen tror jag att Bollnäs vinner. De var väldigt bra i semifinalerna mot oss.”

Magnus Brodén, före detta tränare i Sandviken

Tipset inför säsongen: Sandviken–Västerås

”Vi möttes i och för sig, men i kvarten. Säsongen är lång och det gäller att vara i form när det är dags. Det får man ge Edsbyn och Bollnäs, att de lyckats pricka in formen.”

Tipset inför finalen: Bollnäs

”Jag vet inte varför, men känslan säger att Bollnäs vinner. Ja, slår man ut Villa i tre raka... Jag kommer inte att se finalen på plats. Det smärtar för mycket.”

Jonas Claesson, före detta tränare i Vetlanda

Tipset inför säsongen: Västerås–Villa Lidköping

”Hur fan tänkte jag där? Det var ett fegtips, och det är inte så konstigt att man fegtippar. Det enda man har att gå på är ju historiska resultat, tyvärr. Edsbyn–Bollnäs känns som en kul final. Landsortslag, bonnalag... Det känns som att det kan bli publikrekord för bandy på Tele2. Jag ska dit och hoppas att det blir en jäkla fest.”

Tipset inför finalen: Edsbyn

”Bollnäs har fått vila längre, och det är tyvärr ingen fördel. Jag kan känna att det är lite fördel Edsbyn. Det blir tätt och tajt, gärna ett avgörande i sudden. Förhoppningsvis blir det den där fajten det verkligen lyser om.”

Misja Pasjkin, tränare i Hammarby

Tipset inför säsongen: Villa Lidköping–Västerås

”Villa stack ut hakan och sa att de spelade bäst och snyggast bandy. Då får man favoritskapet. Västerås var ju svenska mästare, så det var ett naturligt val. Att det sedan blev Edsbyn–Bollnäs är bara positivt för bandyns utveckling, ett bevis på att bandyn har förändrats och utvecklats. Det är ett värdigt finalpar.”

Tipset inför finalen: Edsbyn

”Det är svårtippat. Båda lagen har prickat in formen och haft marginalerna på sin sida, men eftersom jag själv har spelat i Edsbyn tippar jag Edsbyn. Trycket och speeden blir avgörande. Jag tror inte att det blir tillknäppt utan en hel del mål.”

Stefan Karlsson, före detta tränare i Vänersborg

Tipset inför säsongen: Västerås–Villa Lidköping

”Det var den känslan jag hade inför säsongen. Samtidigt var vi överens om att det skulle bli den jämnaste serien på många år. Det är bara kul att det har blivit så här. Det är fantastiskt med ett nytt finalpar och både Bollnäs och Edsbyn har förtjänat sina platser. Det blir häftigt med ett hälsingederby i SM-finalen.”

Tipset inför finalen: Edsbyn

”Jag såg annandagsderbyt och lagen har vunnit varsin match på bortaplan. Det är svårt att sia om finalen. Bollnäs är svårslaget, men Edsbyn har visat karaktär och har mycket kompetenta spelare. Det blir oerhört jämnt, Edling (Jonas) avgör på en hörna i sudden.”

Ola Grönberg, tränare i Broberg

Tipset inför säsongen: Sandviken–Västerås

”Tur att vi tränare inte kan någonting. Ha, ha, ha. Nä, jag sa också att årets serie är en av de tuffaste någonsin, och så blev det. Serien har varit fruktansvärt jämn. Jag är oerhört imponerad framförallt av Bollnäs. De spelar bra defensivt och spetsade till offensiven ordentligt i semifinalen.”

Tipset inför finalen: Bollnäs

”Det är hugget som stucket, men rutinen talar för Bollnäs. De har så pass många rutinerade landslagsspelare som har vunnit SM-guld tidigare.”

Olov Englund, lagkapten i Kalix

Tipset inför säsongen: Västerås–Sandviken

”Jag har ändrat mig under resans gång. Ja, det var jag ju tvungen till. Jag trodde faktiskt att segraren i kvartsfinalen mellan Västerås och Sandviken skulle gå till final, men de har nog kört slut på sig själva. Spontant känns Bollnäs–Edsbyn som en skräll, men de har gjort det bra.”

Tipset inför finalen: Bollnäs
”Det är svårtippat men jag säger 5–4 till Bollnäs. De har varit i final några gånger i modern tid, men inte lyckats vinna. Det borde vara deras tur.”

Oskar Robertsson, tränare i Tillberga

Tipset inför säsongen: Västerås–Villa Lidköping

”Då, när tipset lades, tyckte jag att Västerås och Villa såg starkast ut. Det har varit en upp-och-ner-serie över lag med små marginaler. Bollnäs och Edsbyn är de lag som har fått till det fullt ut. Det är lite annorlunda, men jättebra för bandyn.”

Tipset inför finalen: Bollnäs.

”Bollnäs vinner med 3-1. De kommer att ha mest tålamod i sitt sätt att vara.”

Olle Gabrielsson, tränare i Sirius

Tipset inför säsongen: Villa Lidköping–Sandviken

”Det är jäkligt kul att det inte är lika lätt att tippa som det har varit de senaste åren. Tittar man på semifinalserien var Bollnäs bättre på det de gjorde. De neutraliserade Villas spel.”

Tipset inför finalen: Bollnäs

”Det känns jäkligt öppet och som jag upplever det är det de två mest strukturerade lagen som möts. Jag tror på kryss, förlängning och straffar. Det är skitsvårt att tippa men jag säger Bollnäs.”

Ari Holopainen, före detta tränare i Gripen

Tipset inför säsongen: Villa Lidköping–Västerås

”Västerås var lite av en flopp, men de fick aldrig i gång sitt spel. Kanske har de andra lagen lärt sig deras spel och hittat motvapen. Villa gjorde en bra säsong, men i semifinalen var Bollnäs tyngre. Rätt lag gick vidare. Det är roligt att det inte blir en final mellan lagen som alla tippar. Det ger de andra lagen mer hopp.”

Tipset inför finalen: Bollnäs

”Jag tror på Bollnäs, som har mer rutin och tyngd. Resultat brukar jag inte tippa. Det kan bli 2–1 eller hur mycket som helst.”

Peter Rönnqvist, före detta tränare i Tellus

Tipset inför säsongen: Västerås–Sandviken

”Jag har inte vunnit en krona på Oddset i hela mitt liv. Jo, för 15 år sedan spelade jag på ett skidlopp och en ryska som vann. Hon var väl rådopad. Tippa är inte min starka sida, men det är positivt med två nya lag i finalen. Bandyn har blivit jämnare och de duktiga spelarna är utspridda över fler lag.”

Tipset inför finalen: Bollnäs

”Jag tror på Bollnäs med (Daniel) Berlin, (Per) Hellmyrs, (Andreas) Westh, (Samuli) Helavuori och Patrik Nilsson. Edsbyn har inte de topparna. Ja, Bollnäs startelva är betydligt starkare och de har seriens outstanding bästa försvar.”

Thomas Liw, tränare i Edsbyn

Tipset inför säsongen: Västerås–Villa Lidköping

”Västerås vann World Cup, Villa gick till final och vann Svenska cupen. Det var de lag som var starkast och såg bäst ut på försäsongen. Så var det ju, men jag sa redan då att vi har för avsikt att jaga ikapp dem. Vi har jobbat oerhört konsekvent och utvecklat spelet under hela serien.”

Tipset inför finalen: Edsbyn

”Bollnäs har sett riktigt starkt ut, speciellt i semifinalserien, men vi har också bra självförtroende. Vi åker till Stockholm för att topprestera och baxa hem det här.”

Jocke Forslund, tränare i Bollnäs

Tipset inför säsongen: Västerås–Villa Lidköping

”Jag brukar ha fel när jag tippar trav också. Året före tippade jag oss, men i Sverige är det nästan som... ’Aha, du säger att ni ska vinna. Vad är det för fel på dig? Dig ska vi komma ihåg, så att vi kan säga hur fel du hade.’ I USA hade det varit tvärtom.”

Tipset inför finalen: Bollnäs

”Det är hugget som stucket, men min strävan är att vi ska vinna och vi har en plan på hur det ska gå till. Som lag har vi varit helgjutet sedan VM-uppehållet, då vi började varva upp.”

ARTIKELN HANDLAR OM