”Det är bara att vara beredd på smärta”

1 av 4 | Foto: LASSEALLARDAFTONBLADET

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

LAHTIS. Charlotte Kalla är redo för medaljjakten och det blir åka av direkt. 

Men för att hänga med norskorna handlar det om att hantera smärtan. 

– Det gäller att vara beredd på att det kommer att gå fort och göra ont, säger Kalla. 

Charlotte Kalla har haft en speciell säsong. Men i tre av de fyra senaste tävlingarna har den svenska stjärnan varit på pallen. 

Kalla var den enda som kunde mäta sig med Marit Björgen på 10 kilometer klassiskt i VM-genrepet och i dagens skiathlon gäller det för 29-åringen att hänga på norskan. 

Björgen väntas dra upp ett rasande tempo för att skaka av sig konkurrenterna. 

– Det kommer ju inte att bli exakt som när Johaug drog iväg när det var tremil i Kollen, men de (norskorna) visade på temilen i Falun att de vill hålla ett högt tempo och spräcka fältet tidigt så det tippar på att det kommer att gå väldigt snabbt från start, säger Kalla. 

Tillsammans med personliga tränaren Magnus Ingesson har Kalla lagt upp taktiken inför loppet. 

– Det handlar om att våga spänna bågen, för är man inte med från start är det svårt att plocka in det efterhand. Men sedan gäller det at inte vara dumdristig och ha feeling för var gränsen går.

”Kommer göra ont”

Ingesson säger att den stora utmaningen för Kalla är att hantera smärtan. 

– Det är inte så mycket att orda om. Man får vara inställd på att det kommer att gå fort så det är bara att jobba med så länge det går. Det är bara att vara beredd på smärta. Det kommer att göra ont för henne, säger han. 

Björgen har tidigare sagt att skiathlonen är Kallas största guldchans. Svenskhoppet själv vill inte sätta några sådan förhoppningar på sig själv. 

– Det är jättesvårt att säga vilket som är min bästa chans. Jag tänker inte så mycket på resultat. Jag ser fram emot att göra bra prestationer på alla distanslopp. Det är det som finns i mina tankar. 

ARTIKELN HANDLAR OM