Tränaren om nya koderna: ”Det är inte möjligt”

Foto: Erik Karlsson
Markus Cramer
SPORTBLADET

LA CLUSAZ. Avslöjade koder i McLaren-rapporten pekar ut tre ryska längdskidstjärnor, däribland Alexander Legkov, som en del av dopningsskandalen.

Men uppgifterna bemöts med misstro från ryska landslagsledningen.

– Det är inte möjligt, säger tränaren Markus Cramer till Sportbladet.

Det är bara 24 timmar sedan Sportbladet träffade både ryske landslagstränaren Markus Cramer och Alexander Legkov för att diskutera McLaren-rapporten.

– Om vi är rena just nu? Jag är 100 procent säker, sa Cramer.

– Jag är ren, jag var ren och jag vet att det att det här inte kommer att få några konsekvenser för mig, sa Legkov.

Men under kvällen kunde Expressens granskning av McLaren-rapportens bevisdokumentering visa att koderna i rapporten motsvarar de tre ryska stjärnorna Alexander Legkov, Maksim Vylegsjanin och Nikita Kriukov.

”Var aldrig i Ryssland”

Ett av Alexander Legkovs prover efter Sotjitävlingarna ska ha manipulerats. Dessutom ska han, enligt uppgifterna i rapporten, funnits på den så kallade Sotji Duchess-list där man bland annat lämnade in rena urinprover i förtid för att kunna byta senare. I bevisdokumenten fanns också mejl som pekade på att Legkov använt otillåtna mängder av astmapreparatet budesonid och fastnat i ett prov som sedan bytts ut på uppmaning av antidopningschefen Grigorij Rodtjenkov (som senare blev visselblåsare).

När Sportbladet träffar Marcus Cramer på lördagsmorgonen har han inte hört talas om nyheten. Men han är ändå mycket skeptisk.

– Jag har inte läst det här. Det jag vet är att i ADAMS-systemet (Wadas antidopningsdatabas) finns det testresultat från tävlingen inför Sotji i Toblach där Legkov vann, från Sotji och från tävlingarna efter Sotji i Falun och Lahti. Alla visar negativt på blod och urin. Vi har de här resultaten och vi vet inte vad som har hänt runt omkring, säger Cramer.

Här verkar det ändå tydligt att Legkovs test mainpulerats i efterhand och att han varit med och lämnat in rena urinprov som en del av konspirationen?

– Men det är inte möjligt, Alexander var inte ens i Ryssland från oktober 2013. Han var bara i Mellaneuropa och i Skandinavien.

Han kunde väl gjort det då, och sedan frusit in?

– Nej, det är inte möjligt.

”Det här påverkar inte, han kör”

Att han så tydligt finns i den här rapporten, påverkar det något i Legkovs tävlande i dag, kör han?

– Nej det påverkar ingenting. Han kör. Ni har nyheter, vi hör om dem. Men när något händer och det kommer namn så går det till FIS och de ger det till förbundet och vi har inte fått något ännu, säger Cramer och lägger till:

– Om något är fel så det så, men just nu vet vi ingenting.

Har du själv läst rapporten?

– Nej, det är 150 sidor, jag har annat jobb att göra.

ARTIKELN HANDLAR OM