Missade pallen igen – trots stjärnfallet

Hansdotter fyra efter starkt andraåk

Foto: Svt play
Frida Hansdotter.
SPORTBLADET

ZAGREB/STOCKHOLM. Ingen Mikaela Shiffrin och flera förhandsfavoriter som körde ur.

Trots det blev det ingen pallplats för Frida Hansdotter den här gången heller.

– Jag är ju där och nosar, säger hon till Sportbladet efter fjärdeplatsen i Zagreb.

Årets första slalomtävling skördade tidigt tunga offer i Zagreb där flera förhandsfavoriter körde ur redan i det första åket.

Största stjärnfallet? Amerikanska Mikaela Shiffrin som mycket överraskande grenslade en käpp och misslyckades med att passera mållinjen för första gången på över fyra år.

Därmed fanns det plötsligt stora möjligheter för övriga tävlanden att erövra en pallplats. En som hade hyfsat slagläge inför det andra åket var Frida Hansdotter som låg femma inför det andra åket, 57 hundradelar upp till ledande slovakiskan Veronika Velez Zuzulova.

Starkt andraåk

Den 31-åriga svenskan har haft en trög start på säsongen och har en fjärdeplats som toppnotering. I dagens andra åk höll hon dock inte igen – och tog ledningen med över en sekund som femte siste åkare.

– Hoppet fanns där men åket var riktigt pampigt. När jag såg att jag ledde med över en sekund tänkte jag bara ”oj!”, säger Hansdotter efter tävlingen.

Där såg en pallplats ut att finnas inom räckhåll, men ledningen blev extremt kortvarig.

Svårbemästrat underlag

Frida Hansdotter petades till slut ned på en fjärde plats när kvällens sista åkare Veronika Velez Zuzulova körde hem segern 83 hundradelar före.

– Jag tar med mig att jag hade grön skylt. Det är skönt att komma ner och gå för det. Jag är ju där och nosar.

Underlaget i den kroatiska backen blev ifrågasatt när ett flertal åkare misslyckades med att ta sig ända ned.

– Backen i sig är ganska lång, men jag tycker det är ganska fin. Den är brant och flack och det gäller verkligen att kunna hantera allt. Men sen blev det ganska ribbigt och från balken ganska vågigt. Det hade inte riktigt släppt och jag tror det var det som gjorde det ganska svårt.

”Halva” Frida tillbaka

Är den gamla Frida tillbaka nu?

– Halva är tillbaka. Jag är i alla fall väldigt glad att kunna gå för det, säger hon och fortsätter:

– Det är svårt att bara ändra på sig över kort tid, men jag känner att jag är på god väg. För varje tävling som går så känner jag att jag hittar det mer och mer. Är man fyra i världen så är det skitbra, men jag är inte nöjd där.

Näst bästa svenska blev Emelie Wikström som efter ett svagt första åk körde betydligt bättre i andra och slutade tolva.