Dags för årets annandagsbandy

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

I Norge säger man Andre juledag, i Danmark Anden juledag och i Finland Stefanidagen eller Tapaninpäivä.
I Sverige är det bandyns dag.
72 elitbandylag passar på att spela match på annandag jul.


Ända sedan 1930-talet när IF Göta och Slottsbrons IF träningsspelade i något som kallades för tomtederbyt, har bandyn varit stark på annandagen.

Storpublik väntas

I år hoppas föreningen Svensk elitbandy på storpublik, upp emot 30 000 åskådare på elitseriematcherna.
– Vi har blivit bättre på att leverera ett evenemang och inte bara en bandymatch. En realistisk siffra baserat på biljettförsäljningen under veckan är 26 000 betalande åskådare på våra sju arenor och 10 000 som tittar på Bandyplay, säger ligachefen Per Selin till Elitserien.se.
Bandyförbundet ser ju också till – till skillnad från många andra förbund som också schemalägger annandagen i sin matchkalender – att det alltid blir högintressanta matcher av derbykaraktär.

Klassikermöte

Därför "lottas" det till exempel fram att Bollnäs möter Edsbyn i ett klassiskt hälsingederby, att Stockholmslaget Tellus möter Hammarby, att de båda Västeråslagen Västerås SK och TB möter varandra och att Gripen Trollhättan tar emot grannen IFK Vänersborg.
Säsongen 2017/18 hoppas Per Selin på ännu större publiksiffror.
– Nästa höst ska vi ha tagit fram en lathund för att hjälpa alla klubbar att göra bra evenemang. Vi kommer dessutom att ha utbildningar i samband med VM, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM