Felix Rosenqvist är rookie of the year

Bästa nykomling i IndyCar 2019

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Felix Rosenqvist lyckades på Laguna Seca. Han är årets nykomling i IndyCar 2019.

– Det är inte för illa att bli sexa i mästerskapet under den första säsongen, jublar svensken.

– Jag kan knappt vänta på att få starta nästa säsong.

Felix Rosenqvist fick tuffast möjliga förutsättningar när han diskvalificerades från kvalet till finalen av IndyCar på Lagnuna Seca. Svensken som var väldigt irriterad efter kvalet startade finalen från plats 14, men lyckades lägga alla känslor åt sidan och arbetade sig målmedvetet framåt, varv efter varv.

Efter 31 varv var han uppe på plats 7. Därefter körde han om mästerskapsvinnaren Josef Newgarden innan han även passerade Alexander Rossi och tog sig upp på plats fem.

– Det var ett bra race, konstaterar Rosenqvist.

– Jag visste att jag var tvungen att ta mig framåt, men det var en ganska svår balans att samtidigt hålla däcken vid liv. Femma är bra med tanke på utgångsläget, men det här var ett race som vi kunde och kanske borde ha vunnit. Det retar mig lite.

Felix Rosenqvist är ”Rookie of the year”

Femteplatsen i racet räckte för att svensken skulle sluta på plats sex i mästerskapet, en placering före finalens vinnare Colton Herta. Därmed vann Rosenqvist utmärkelsen ”Rookie of the year”. Det är en titel som hans team Chip Ganassi Racing inte vunnit sedan 1999 och då hette segraren Juan-Pablo Montoya, en förare som därefter var framgångsrik i både F1 och IndyCar.

- Att vinna rookietiteln har varit ett av mina mål hela året, och man får per definition inte någon andra chans, säger Felix Rosenqvist.

– Jag är glad att det gick vägen. Det blev tight och onödigt spännande på grund av bestraffningen i kvalet, men till slut löste det sig. Jag vet att det här betyder mycket för Chip och teamet, så jag vill samtidigt passa på att tacka dem för ett otroligt jobb den här säsongen. Det har varit fantastiskt.

Årets rookie tog en pole position, två pallplatser och tio stycken topp tio-resultat under säsongen och dessutom har han varit i ledning i totalt 71 varv.
- Jag är faktiskt mer stolt över sjätteplatsen i mästerskapet än Rookie of the Year-titeln. Jag menar inte att låta arrogant, men på något sätt hade jag nästan räknat med att vinna den. Att däremot bli sexa totalt är lite mer än jag hade kunnat förvänta mig första året. Det ger mig väldigt mycket positiv energi inför vintern, och inför nästa säsong. Överlag har det varit ett fantastiskt äventyr här i USA i år och jag tycker att vi i slutändan har gjort ett riktigt bra jobb.

Även Marcus Ericsson gjorde en fin säsongsfinal. Svensken var uppe på plats sex, men tappade sedan ett flera placeringar efter sitt depåstopp och slutade elva i säsongens sista lopp. I kampen om mästerskapen var Josef Newgarden starkast, han vann titeln i IndyCar för andra gången.

– Jag försökte bara vara så smart som möjligt och jag är otroligt stolt över teamet, säger årets mästare till NBC efter loppet.

– Jag är så glad att jag bara gråter. Jag är så glad över att det äntligen är klart. Det har varit en otrolig press under säsongen.

1 av 3

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE