Så gick det i eSHL-premiären

avHampus Duvefelt

Publicerad:
Uppdaterad:

Premiäromgången av eSHL bjöd på en uppsjö läckra mål, ett antal defensiva bataljer samt en och annan utklassning.

Virtuell ishockey i NHL 20 när den är som bäst, med andra ord.

Färjestad och Växjö intog den stora scenen i och med Sportbladets historiska första sändning – och gav tittarna ett dramatiskt dubbelmöte de sent ska glömma.

Tolv lag, tolv matcher, ett dubbelmöte i extra fokus - nedan följer en fullständig summering av eSHL:s premiäromgång:

▪▪▪

Växjö Lakers - Färjestad BK 2-3 (0-1, 1-1, 1-1)

Färjestad BK - Växjö Lakers 2-1 (0-0, 2-1, 0-0)

SHL:s esportsatsning eSHL inleddes under måndagen med det Sportbladet-sända dubbelmötet mellan Växjö Lakers och Färjestad BK. Fredrik “JAEGARNS” Andersson och Adam “Esdor” Ericson i eSHL-studion bjöd på en introduktion av turneringen, lagen och spelarna innan det så äntligen blev dags för första pucksläpp.

Första matchen dominerades av Färjestad som radade upp anfall efter anfall mot Joona “Hullued” Saarinen i Växjö-kassen. Christoffer “I-Maise-I” Berntsson blev den historiske första målskytten i eSHL då han tryckte in ett snabbt skott från nära håll i slutet av första perioden för sitt FBK. Andra perioden bjöd på varsitt mål för lagen, vilket innebar att Färjestad hade ledningen inför tredje. Övertaget såg länge ut att räcka, men Växjös Joni “Tzon93” Tuovila lyckades kvittera med endast 48 sekunder kvar på klockan. Innan slutsignalen gick såg dock Robin “Rubituss” Söderqvist till att ordna 3-2 för Färjestad och därmed snuva Lakers på poäng.

Växjö lyckades omgruppera inför match två vilket resulterade i en om möjligt ännu jämnare batalj. Dödläget 0-0 bröts till sist i början av andra perioden när FBK-centern I-Maise_I bröt en passning och iskallt nätade, fri med Hullued. Växjö kämpade sig tillbaka och ordnade med en kvittering, men FBK återtog ledningen i anfallet därpå. 

Växjö hade övertaget under långa stunder i match två och kunde mycket väl ha kvitterat, men FBK höll undan och kunde lämna säsongens första eSHL-matcher med dubbla vinster.

- Full pott är ju det som räknas, men det var skönt att stänka dit några baljor också, erkände I-Maise-I efter premiären. 

- Det är alltid spännande med en ny liga och sedan att vi möter ett bra lag direkt gav oss lite extra press, men jag känner att vi ska kunna tävla med alla lag i ligan.

Tre stjärnor i dubbelmötet:

1. Christoffer “I-Maise-I” Berntsson, FBK - 2+3

2. Wille “Willekunq” Juntunen, FBK - 1+1

3. Fredrik “Kattenj” Jansson, VLH - 1+1 

Foto: Skärmdump

Malmö Redhawks - Djurgårdens IF 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)

Djurgårdens IF - Malmö Redhawks 2-5 (1-2, 0-2, 1-1)

Stjärnspäckade Malmö inledde sin säsong med en stark prestation då de bjöd på två dominanta matcher mot Djurgården. Tidigt i match ett stod det klart att Djurgården var väl pålästa kring det skickliga motståndet då de tydligt fokuserade på att skydda den egna målburen och blockera skott - en taktik de vidhöll över 120 minuter. Malmös offensiv var skarp och ligans kanske bästa kedja Henrik “eken45jr” Eklund, Risto “Dominointi” Järvi och Tuukka “FlyerKungen” Kuha bjöd på flertalet läckra mål.

Tre stjärnor i dubbelmötet:

1. Henrik “eken45jr” Eklund, MIF - 2+5

2. Tuukka “FlyerKungen” Kuha, MIF - 4+1

3. Johan “Lehmannens” Lehmann, MIF - 0+3


Luleå Hockey – Linköping HC 0-1 (0-0, 0-1, 0-0)

Linköping HC – Luleå Hockey 5-2 (1-0, 2-1, 2-1)

eSHL-premiären bjöd på ett omedelbart returmöte mellan de två semifinalisterna från europamästerskapet ECL 9 – en slutspelsserie LHC vann med 4-0 i matcher. Guldfavoriten Linköping tog också hem kvällens båda matcher på ordinarie tid mot Luleå. Paul ”PleeMaker” Arontie blev ensam målskytt för LHC i första matchen och Casper ”ICappeI” Lundgren räddade de chanser Luleå skapade på vägen till säsongens första nolla. Noterbart är att Luleå hade mer tid i anfallszon under första matchen. I match två visade Linköping varför många anser att de är Europas just nu bästa NHL-lag. Anfallsvåg efter anfallsvåg sköljde över Luleå som aldrig riktigt kom upp i nivån de visade i första matchen. Lagkapten Joonas ”Patzlaf” Paatiala visade vägen i returmötet med sina två mål och två assist.

Tre stjärnor i dubbelmötet:

1. Joonas ”Patzlaf” Paatiala, LHC – 2+3

2. Paul ”PleeMaker” Arontie, LHC – 3+1

3. Ville ”Supreex” Korhonen, LHF – 82,86% 


Rögle BK – Leksands IF 1-5 (0-1, 1-2, 0-2)

Leksands IF – Rögle BK 2-5 (1-3, 0-0, 1-2)

Leksand och Rögle delade broderligt på poängen i sin eSHL-premiär. Det på pappret vassare Leksand kom ut i första matchen och levererade det spel de är kapabla till: intelligent passningsspel och tätt försvar. I mål höll Kimmo ”DUNZA” Sunnari hov och räddade alla Rögles möjligheter utom en. I den andra matchen såg Leksand ut att bygga på sitt fina spel genom att ta ledningen med 1-0, målskytt Johan ”Isindar” Jonsson. Men en treminuterssekvens mot slutet av första perioden blev förödande för LIF. Rögle tryckte in tre (!) mål: två från Tommy ”TommyC142” Camérus och ett från Cornelius ”JezusKristuz” Högberg. Leksand hade svårt att hämta sig från chocken och Rögle kunde hålla undan och vinna andra matchen med 5-2.

Tre stjärnor i dubbelmötet:

1. Johan “Isindar” Jonsson, LIF – 4+2

2. William “Mumsi-” Lindblad, LIF – 1+4

3. Tommy ”TommyC142” Camérus, RBK – 4+0 


HV71 - Skellefteå AIK 7-1 (2-0, 1-0, 4-1)

Skellefteå AIK - HV71 3-4 ÖT (1-1, 0-1, 2-1, 0-1)

Skellefteå hade stora problem att få igång spelet i lagets första tävlingsmatch någonsin och resultatet blev inte särskilt vackert. Segersiffrorna skrevs till 7-1 för HV71, som såg betydligt mer samspelta ut. I match två tycktes Skellefteå ha skakat av sig nervositeten lite då laget lyckades hitta målburen tidigt och sätta lite press på motståndarna. På detta följde en resultatmässigt jämn hockeymatch som gick hela vägen till övertid innan kvällens flitigaste målskytt, Robin “RaddoxZ21” Sehlstedt, hittade nätmaskorna på ett returskott. Sammanfattningsvis var HV71 det i särklass bättre laget över båda matcher och detta dubbelmöte bör ge kapten Daniel “Demski13” Gadds trupp självförtroende inför de kommande matcherna. 

Tre stjärnor i dubbelmötet:

1. Robin “RaddoXz21” Sehlstedt, HV – 6+2

2. Daniel “Demski13” Gadd, HV – 2+6

3. Andreas ”MayX-swe” Åberg, HV – 0+7


IK Oskarshamn - Örebro HK 0-8

Örebro HK - IK Oskarshamn 7-1

Örebro gav Oskarshamn ett bryskt uppvaknande i lagens eSHL-premiär. Oskarshamns trupp av i sammanhanget oerfarna spelare fick snabbt känna på tempot i organiserat 6v6-tävlingsspel när ÖHK:s offensiva spetsspelare Christoffer “Buffzky” Mentzer och Oscar “TerrorsenkoI91I” Kjellstrand varvade igång. Duon kombinerade för totalt 24 poäng på två matcher och var, tillsammans med tredje länken Mikkel “Birkedal96” Birkedal, ett antal nummer för stora för IKO. Tillbaka till ritbordet för Oskarshamn inför nästa omgång.

Tre stjärnor i dubbelmötet:

1. Christoffer “Buffzky” Mentzer, OHK – 5+8

2. Oscar “TerrorsenkoI91I” Kjellstrand, OHK – 1+10

3. Mikkel “Birkedal96” Birkedal, OHK – 5+2

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

eSHL