Duplantis: ”Jag har gjort mig hemmastadd här”

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:

UPPSALA. Han har bara bott i Sverige några månader.

Men Armand Duplantis har redan gjort sig hemmastadd i sitt nya hem i Uppsala.

– Det blir liksom lättare och lättare att kalla något för ett hem när man faktiskt har ett hem. När man har en egen lägenhet att bo i, säger han.

I våras kom nyheten om att Armand Duplantis tar sitt pick och pack och flyttar till Uppsala.

Nu, en sommar senare, berättar superstjärnan om hur han har acklimatiserat sig till sin nya hemstad.

– Det blir liksom lättare och lättare att kalla något för ett hem när man faktiskt har ett hem. När man har en egen lägenhet att bo i, säger han.

”Gjort mig hemmastadd här”

Det ”Mondo” syftar på är bland annat fjolårssommaren, då han också spenderade mycket tid i just Uppsala. Skillnaden nu är att han har skaffat sig en egen lägenhet istället för att behöva bo på det arenahotell han gjorde då.

Nu har han ett hem på riktigt.

– Jag har verkligen gjort mig hemmastadd här nu. Jag kan träna bra och jag hänger med kompisar och bara njuter av min tid här.

Vad är största skillnaden mellan Uppsala och Louisiana?

1 av 4 | Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

– Det är svårt att jämföra de båda. De är olika på många sätt. Maten är annorlunda och människorna är annorlunda. Men en likhet är att det finns en känsla av gemenskap här, precis som det gör i Lafayette. Jag tror att det var något som lockade mig just hit.

En annan skillnad är träningsmöjligheterna. När coronapandemin slog som värst mot USA var alla träningslokaler stängda i ungefär två månader.

Visserligen har familjen Duplantis en stavhoppsmatta i trädgården hemma i Louisiana, men det är ändå inte riktigt samma sak som att använda en fullskalig träningsanläggning.

Saknar maten under lågsäsongen

Och även om Uppsala är Duplantis nya hem, finns det framförallt en specifik sak som han saknar hemma i Louisiana: snabbmaten.

– Jag har vant mig vid svensk mat och jag tycker om det, men när det är lågsäsong och man får äta vad man vill är Louisiana ett bra ställe att vara på. Kaloriintaget kanske skjuter i höjden, men det det finns riktigt, riktigt bra mat där.

Nästa helg ska Duplantis delta i sitt första SM, dessutom på hemmaplan i Uppsala.

– Jag är spänd, såklart! Spänd inför mitt första SM, men jag har ganska hektisk vecka där jag tävlar i Monaco på fredag, flyger hem till Sverige på lördag och tävlar här på söndag. Det kommer inte vara lätt, men jag älskar att tävla så det gör inget.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Publicerad: