Berglund efter kanonloppet: ”Bättre än någonsin”

DOHA: Kalle Berglund tog sig kontrollerat till semifinal på 1500 meter efter ett perfekt taktiskt lopp.

Känslan hos Kalle Berglund?

– Formen är bättre än någonsin, säger han.

Yolanda Ngarambe är i sitt livs form, men ett personligt rekord räckte inte för final.

1500 meter på mästerskap är alltid en stentuff historia. Trots att Kalle Berglund slaktat det svenska rekordet hade han bara åttonde bästa årsbästa i heatet.

Men av det utgångsläget märktes inget. Berglund låg bra placerad hela loppet, drog några hundra meter och när allt skulle avgöras in på upploppet hade han total kontroll och gled in på en säker tredjeplats.

Tiden i det taktiska loppet var 3.36,19 var försökens tredje snabbaste och även Kalle Berglunds tredje bästa i karriären.

– Jag tog bra beslut hela vägen så jag är nöjd, säger han.

”Kontroll på allt”

Formen är där du vill ha den?

– Ja, sista två veckorna har jag känt att jag är på väg mot något riktigt bra. Jag har haft en bra mental inställning här i Doha, inte varit ett dugg nervös i dag för jag vet att jag är i min bästa form och mer kan jag inte göra.

Ditt livs form, hur känner man det?

– Jag är en rutinmänniska, tränar ganska likadana pass hela tiden, mäter laktat och kollar vilopuls – jag har kontroll på allt. Alla värden har blivit bättre och bättre och mentalt har det känts riktigt bra också.

Nu ska han ladda om för semifinal i morgon. 24 man ska halveras till finalen.

– Nu ska jag bada isbad, käka och i morgon ska jag kolla amerikansk fotboll. Mitt favoritlag, (Los Angeles) Rams spelar i natt. Jag kan inte kolla live, men jag får kolla i morgon till frukost, säger Berglund.

Drömloppet

Även 1500-kollegan Yolanda Ngarambe är i sitt livs form. I semifinalen gjorde hon allt för att vara topp sju och ta sig till final. Det räckte inte i ett snabbt lopp men Ngarambe kom in som nia på 4.03,43 – en kross av hennes tidigare personliga rekord på 4.05,18.

– Träffar ni mig om en timme så är jag ännu gladare, nu när man ser fältet splittras och de springer i väg så gör det lite ont i hjärtat. Men när jag ser 4,03 på tavlan är jag nöjd, det är under det internationella OS-kvalet. Jag är nöjd, säger hon och skrattar.

Faktum var att loppet på ett sätt var ett sådant hon velat springa hela året.

– Det är första gången jag får springa ett sådant här snabbt lopp, det har varit lite en dröm att få springa i ett jättesnabbt lopp där jag kanske kommer sist och springer typ 4,03. Och det här blev ju typ så.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.