Motorsport

Gör debut när pappa slutar

Oliver Solberg: ”Är en dröm som blir sann”

Av: 

Anna Andersson

Oliver Solberg tar över när pappa Petter slutar
Oliver Solberg tar över när pappa Petter slutar

SPORTBLADET

Efter tre VM-titlar avslutar Petter Solberg sin framgångsrika karriär med ett sista VM-rally.

Samtidigt debuterar sonen Oliver.

Med målsättningen att en dag bli världsmästare i rally.

45-årige Petter Solberg är en av Norges stora idrottsmän, med en VM-titel i rally och två i rallycross. Hans son Oliver bestämde sig tidigt för att gå samma väg.

Den 23 september fyllde han 18 år, i veckan tog han körkort och nu debuterar han i Wales VM-rally med en svensk flagga på bilen.

– Min morfar tävlade här, pappa vann VM här och detta är ett av mina favoritrallyn. Det var här som jag verkligen ville starta min karriär, förklarar Oliver för Sportbladet.

– Det är en dröm som blir sann, att få köra här med Hayden Paddon och Mads Östberg som är förare som jag hela tiden har sett upp till. Det är väldigt känslosamt och en häftig känsla.

En rallyfamilj

Oliver Solberg är född in i rallysporten. Pappa Petter har tunga meriter, farbror Henning lika så, mamma Pernilla har också varit framgångrik inom sporten och morfar Per-Inge Walfridsson var duktig i såväl rally som rallycross.

Men Oliver vill skriva sin egen historia. Han har suttit bakom ratten sedan han var sex år, tävlat i rally sedan han var 15 och innan han fyllde 18 år tävlade han i Lettland och i USA där reglementet tillåter det.

– Jag har varit med överallt, sett allt och lärt mig av allt jag har sett, säger han.

– Pappa är min stora förebild och jag har så många minnen från hans karriär. Allt jag har lärt mig, har jag lärt mig av mamma och pappa, sedan har jag provat något annat och tagit ut det som gjort mig ännu bättre. Samtidigt är jag fortfarande ung och har mycket kvar att lära mig.

”Leran stor utmaning”

Den första deltävlingen i Storbritannien har varit tuff för den unge svensken som tävlar i WRC2. Under fredagen tvingades han stanna med ett tekniskt problem, men förhoppningen är att han ska kunna starta om rallyt för att skaffa sig viktiga erfarenheter.

– Detta är en stor utmaning, att lära sig hantera leran och allt vad det innebär är stort. Jag har aldrig kört på den här typen av underlag även om vissa sträckor påminner om det som jag stött på i USA. Men leran och gruset är en enormt stor utmaning för mig, säger han.

– Den här tävlingen handlar bara om att lära, om att skaffa mig erfarenheter av ett rally som är väldigt olikt alla andra. Jag vill bara ha roligt, ta det lugnt och ta med mig erfarenheten hem.

I morgon avslutar pappa Petter sin VM-karriär 21 år efter sin VM-debut. Nu är det Oliver Solbergs tur att ta över och inleda den tuffa klättringen mot målet – att vinna familjens andra VM-titel i rally.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Oliver Solberg i Storbritannien
Publisert:

LÄS VIDARE

Rankar: Sveriges 20 största motorsporttalanger

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Motorsport

Petter Solberg

Rally

WRC2