Rally Sweden 2020 – alla tider och sträckor

Flera klassiska sträckor stryks – Kristoffersson guidar

Colins crest körs inte i år på grund av väderläget.
Colins crest körs inte i år på grund av väderläget.

Rally Sweden presenterar en stor nyhet till Svenska rallyt 2020: En helt ny sträcka.

– Det är en fantastisk rallyväg som dessutom är väldigt snösäker, säger Glenn Olsson, VD för Svenska rallyt.

Just snösäkerheten har annars varit ett problem, och flera klassiska sträckor har nu strykts.

Här guidar Johan Kristoffersson dig genom rallyt.

Nu är det hög tid att planera sin resa till Rally Sweden. Sportbladet ger dig guiden med en karta, alla datum, tider, sträckor och värdefulla tips för dig som är publik i svenska Rallyt 2020. Det sker ett par förändringar jämfört med tidigare år, bland annat kommer den historiska klassen, tillskillnad från tidigare, att köra efter den andra rundan som WRC-bilarna kör under fredagen.

– Vi har tagit till oss av synpunkterna från WRC-förarna som inte vill köra i spåren från de historiska bilarna, förklarar Glenn Olsson.

Svenska rallyt 2020 med annorlunda bansträckning

Det har även skett ytterligare ett par förändringar när det gäller alla sträckor i Svenska rallyt för 2020, dels lämnar Svullrya plats för en variant av Finnskogen som gör comeback och dels försvinner Röjden som ersätts av nyheten Nyckelvattnet.

– Det känns fantastiskt kul att kunna presentera en helt ny sträcka i VM-sammanhang. Jag vet inte när det hände sist, säger Glenn Olsson, VD för Rally Sweden.

– Den nya sträckan är snösäker, halkig och lite knepig så den har en härlig känsla. Dessutom går en del på allmän väg så det kommer att gå undan.

Däremot är det inte alla sträckor som är snösäkra. Tre sträckor har tätt inpå strykts helt, Hagfors, Torntorp och klassikern Vargåsen med Colins Crest. Även supersprinten i Karlstad på lördagskvällen stryks och likaså Torsbysträckan på söndag förmiddag.

Rally Sweden – enda VM-rally i två nationer

Precis som vanligt utgår Rally Sweden, eller Svenska rallyt som många fortfarande kallar tävlingen, från Torsby och under fredagen avgörs två av sträckorna i Norge. Arrangörerna har lagt ner ett stort arbete för att lösa de logistiska utmaningarna för all publik som väntas till alla olika sträckor.

– Vi ska jobba hårt för att få publiken till rätt område på alla sträckor och för att logistiken ska fungera, försäkrar Glenn Olsson.

Rally Sweden, svenska rallyt, pågår i Värmland mellan den 13 och 16 februari 2020.

Karta till Rally Sweden, innan det kortades.
Karta till Rally Sweden, innan det kortades.
Johan Kristoffersson ger sin syn.
Johan Kristoffersson ger sin syn.

Rally Sweden – sträckor och tider för Svenska rallyt 2020

Torsdag 13 februari

Kl 09.01 Shakedown Skalla

Längd: 7,21 km

JOHAN KRISTOFFERSSON OM STRÄCKAN: Det är en ganska varierande sträcka, den är väldigt teknisk i början med mycket småkrön och ganska långsam. Mot slutet är det riktigt snabba partier.  Där kan det gå i runt 150 km/timmen eller mer när det blir plattare mot slutet av sträckan.

Kl 20.08 SS 1 Karlstad SSS 1 (Live-TV, Färjestadstravet)

I sista stund görs denna sträcka om till en till Shakedown för att spara däcken.

Karta till Rally Sweden dag 1, 2 och 3 (innan kortningen)
Karta till Rally Sweden dag 1, 2 och 3 (innan kortningen)

Rally Sweden – sträckor och tider för Svenska rallyt 2020

  • Fredag 14 februari

Kl 08.42 SS 2 Hof-Finnskog 1 (Norge)

Längd specialsträcka: 21,26 km

JK: Detta är en fin sträcka, jag vann ju den i fjol. Förhållandena är oftast väldigt fina, sträckan är bra förberedd och den har ­några väldigt snabba partier där vi går på toppfart, kring 200 km/timmen även i kurvorna. Det är många tempoväxlingar och kul att köra.

Kl 10.08 SS 3 Finnskogen 1 (Norge)

Längd specialsträcka: 20,68 km

JK: Det är en sträcka som jag aldrig har kört, men vad jag har hört så är den bred och kurvig i starten. Den börjar inte speciellt snabbt, men sedan viker den av mot en smalare väg som är betydligt snabbare in mot mål. I och med att det är åtta år sedan den användes är det många av toppförarna som inte har kört den och det fanns ingen kamera i bilen på den ­tiden så det är svårt att få tag på filmer. Det kan bli spännande.

Kl 11.08 SS 4 Nyckelvattnet 1 – NY SPECIALSTRÄCKA

Längd specialsträcka: 18,94 km

JK: Vi får inte åka dit och titta på sträckan innan tävlingen, men vi kan få någon annan att köra igenom sträckan och filma den åt oss. Det försöker alla göra under själva ­rallyveckan för att man ska få se karaktären på sträckan, i rätt väderförhållanden. Det är roligt med en helt ny sträcka och det är en fördel för mig som inte har kört  så mycket tidigare.

Kl 15.00 SS 8 Torsby Sprint 1

Längd specialsträcka: 2,8 km

Rally Sweden – sträckor och tider för Svenska rallyt 2020

  • Lördag 15 februari

Kl 08.42 SS 5 Hof-Finnskog 2 (Norge)

Längd specialsträcka: 21,26 km

JK: Det är samma utmanande sträcka som på fredagen, men andra gången brukar det hända betydligt mer och flera förare snurrar eller åker av. Varför vet jag inte, kanske är det så att man blir lite säker och tar större risker. Oavsett är det en sträcka där du som ­publik kan räkna med att det blir action under andra passagen.

Kl 10.08 SS 6 Finnskogen 2 (Norge)

Längd specialsträcka: 20,68 km

JK: Det är en sträcka där de rutinerade chaufförerna kommer att ha koll på, fördel Sébastien Loeb med andra ord.  Som alltid när det är en ny sträcka så händer det saker under den andra passeringen eftersom folk vågar trycka på mer, samtidigt som underlaget förändras.

Kl 11.08 SS 7 Nyckelvattnet 2 – NY SPECIALSTRÄCKA

Längd specialsträcka: 18,94 km

JK: Jag tror att det kan bli ganska mycket folk på sträckan och att det kan hända mycket saker på andra vändan under ­eftermiddagen. På den första tar man det lite försiktigare, men när man kommer andra gången och vill vara lite modigare och ta in tid ökar också riskerna.

Kl 15.00 SS 16 Torsby Sprint 2

Längd specialsträcka: 2,8 km

JK: På den här sträckan är det extra viktigt att ha bra ljus och sikt i och med alla krön och sprätthopp. Det är lätt att göra misstag under den här passagen.

Karta till Rally Sweden dag 4 (innan kortningen)
Karta till Rally Sweden dag 4 (innan kortningen)

Rally Sweden – sträckor och tider för Svenska rallyt 2020

  • Söndag 16 februari

Kl 10.08 SS 17 Likenäs 1

Längd specialsträcka: 21,19 km

JK: Den är så fin, det är nog lite av en favorit för mig. Det är väldigt bra flyt i den här sträckan, det är en ganska bred och snabb sträcka som startar inne på motorstadion i Likenäs. Oftast är det väldigt fina förhållanden, långa snabba svängar och kurvkombinationer, Mitt på sträckan finns ett tekniskt parti, sedan följer en ­utmanande avslutning i en brant nedförsbacke. Hela sträckan påminner lite om VM-rally i Finland, det är väldigt bra fart.

Kl 12.18 SS 18 Likenäs 2 (Wolf Power Stage)

Längd specialsträcka: 21,19

JK: Här finns den bästa publikplatsen, tycker jag. Antingen väljer du motorstadion, den är bra. Är du däremot lite mer rallyfreak som jag, går du en kilometer in på sträckan från motorstadion sett. Där börjar det gå ganska fort och det är några häftiga kurvkombinationer över krönen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.