Therese Johaug

Har inte testats på tre månader

Oroande siffror i Norge: ”Speciella tider”

Av: 

Andreas Käck

SPORTBLADET

Jakten på fuskare har bromsat av under den pågående pandemin.

Therese Johaug säger att hon inte blivit testad på tre månader.

– Det är inte bra, säger hon till NRK.

NRK har fått tillgång till siffror som visar på en avsevärd minskning av antalet dopningstester utanför tävling den här våren. Bland norska elitskidåkare har bara 38 tester gjorts mellan mars och maj. Under samma period i fjol gjordes 299.

– Det är en utmaning och ett problem för trovärdigheten för internationell idrott när det nu gått så många veckor utan många teser, säger Anders Solheim, verksamhetschef i Antidoping Norge.

”Speciella tider”

NRK har varit i kontakt med flera av Norges största skidåkare, däribland Therese Johaug, som så sent som i förra veckan slog världsårsbästa i löpning (!) då hon ställde upp i friidrottsgalan ”Impossible Games” i Oslo och sprang 10 000 meter på 31.40,69.

Till NRK säger skidstjärnan att hon inte blivit testad sedan början av mars.

– Vi är i väldigt speciella tider. Saker och ting är som de är och det måste han ha förståelse för. Men det är så klart inte bra att det görs så få tester. Vi får hoppas att systemet kan återgå till sitt normala tillstånd snart, säger hon apropå den 90-procentiga nedgången av tester bland skidåkare.

Första för Duplantis

Svenskduon Armand Duplantis och Daniel Ståhl tävlade på samma gala. Bägge fick genomföra dopningsprov efteråt. För Duplantis var det årets första.

– Jag anser att det är normalt att det görs färre tester med tanke på att OS blev inställt. Jag litar på att mina konkurrenter, även de som inte varit i gång och tävlat, sköter sig, att de följer reglerna och inte fuskar. Men det ska bli skönt när allt blir som vanligt igen, säger ”Mondo” till NRK.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Johaugs nya satsning efter karriären

ÄMNEN I ARTIKELN

Therese Johaug

Armand Duplantis

Längdskidor

Friidrott