Zahuis sorg – spelar EM för att hedra sin vän

RIGA. För Amanda Zahui handlar det inte bara om att vinna. 

I EM spelar stjärnan för sin nyligen bortgångne vän. 

– Jag kommer att hylla honom genom att spela mitt absolut bästa och med så mycket energi som möjligt, säger Zahui.

När Sverige avslutade EM-kvalet i november 2016 med en storseger mot Finland dedikerade Amanda Zahui segern till en speciell person. 

– Det här var för min goda vän Sorush. Varje minut, varje sekund på planen var för honom. Livet kan vara så orättvist. I kväll spelade jag fullhjärtat för honom, sa Zahui med tårar i ögonen då.

Sorush hade då precis påbörjat behandlingen för den hjärntumör han drabbats av och Zahui hoppades. Men i maj i år gick Sorush bort bara 17 år gammal.

– Jag fick reda på det precis innan säsongen började, dagen innan en träningsmatch och vi skulle resa. Mamma ringde på morgonen och det bröt mig. Jag kan inte förstå. Jag ifrågasätter inte Guds val och hans anledningar, men det är definitivt tufft, säger Zahui och fortsätter: 

– Jag tror inte att det har satt sig ännu och jag vet inte när det kommer att göra det. Men jag försöker mest bara vara så positiv som möjligt, för hans familj och för hans syster framför allt.

”Får se när det blir officiellt”

När Sverige spelar EM-premiär mot Montenegro kommer Zahui ha en speciell person i tankarna – och på sina skor.

– Det här EM:et som jag kommer att spela nu är inte bara för tjejerna i laget och för att försöka få en biljett till OS, det här är verkligen för Sorush och för dem som kommer efter mig, mina yngre tjejer. Jag dedikerar EM till dem som kommer efter mig och till dem som inte kan spela, säger Zahui och fortsätter:

– Sorush namn kommer vara på mina skor som det är i WNBA och jag kommer att hylla honom genom att spela mitt absolut bästa och med så mycket energi som möjligt. 

Zahui anslöt till landslaget så sent som i fredags efter att ha spelat inledningen av WNBA-säsongen med New York Liberty. I den nästa sista matchen inför mästerskapet gjorde hon 37 poäng och så fort EM är över ansluter hon till laget igen.

Sedan väntar en ny säsong i Europa. För något vecka sedan uppgavs Zahui vara klar för ryska topplaget Dynamo Kursk, men det dementerar hon.

– Jag har ingen aning om var det kommer ifrån eller vem som hittade på det. Men jag och min agent jobbar fortfarande på några grejer så vi får se när det blir officiellt, säger Zahui.

Det gör så jävla ont att du är borta. Vet inte vad, hur eller om jag ens får känna vad det nu än är jag känner. Mitt hjärta gråter sig torrt med tanken på att du inte längre är med oss. Det känns inte verkligt, vet inte när det kommer att sätta sig..att du är i himlen och inte på jorden med oss. Det har regnat något otroligt mycket här i New York, och jag vet att det är alla Guds änglar som gråter av glädje att du är med dem, och inte känner någon smärta längre. Sist vi sågs så sa vi ”ses sen” för att ”hej då” fanns inte ens på kartan...men jag har ingen aning om när ”sen” är. Jag vet att du kommer att ge mig styrka och energi varje gång jag stiger på planen. Och jag kommer att se till att du ler varje gång du ser på mina matcher. Nu kan du sitta med alla dem andra i himlen och kolla ner, du behöver inte youtubea matcherna längre. Och om bollen inte går in i korgen, kan du inte snälla blåsa lite vind så att alla mina skott går in. Sorush min vän du är älskad och saknad. 💚🏀 Vila i frid min älskade vän, vi ses sen #23 💚🏀
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.