I väntan på nya testsvar – sådan är vardagen för Frida Karlsson

I väntan på nya testresultat rullar Frida Karlssons vardag på i ovana spår.

Fotboll och umgänge med systrarna samt stillsamma eftermiddagar har fyllt skidåkarens tid.

– Frida vill träna och tävla på högsta nivå och att inte få göra det har varit den svåraste utmaningen, säger Mia Karlsson, Fridas mamma.

Normalt sett skulle Frida Karlsson varit på väg mot en världscupshelg i Tjeckien.

Men 20-åringens skidliv har inte liknat den vardag hon tidigare haft.

Talangen, som slog igenom och vann tre VM-medaljer förra vintern, har befunnit sig på hemmaplan i Sollefteå. Tiden har fyllts med mer vardagliga moment efter beskedet i början av december, som innebar att Frida Karlsson fick tävlingsstopp.

Det har varit en omtumlande tid för familjen, som försöker stötta Frida och normalisera situationen.

– Frida har fått vara hyfsat ifred av omgivningen och vi har en öppen dialog kring det som hänt, säger Mia Karlsson, mamma och manager.

Att avbrottet kom kring jul var en fördel.

– Det har varit en bra tid på det sättet då många varit lediga. Fridas äldsta syster (Fanny) har varit hemma från USA och lillasyster (Hannah) har varit ledig så de har setts mycket. Vi har bl annat spelat mycket fotboll tillsammans inomhus. Fanny spelar fotboll på college och är på väg tillbaka från en korsbandsskada och måste vara förberedd, så det har passat bra.

Och Frida har kunnat spela hon med?

– Ja, det går ju att skjuta och lattja och göra mycket teknikövningar. Och hon får lov att röra sig.

Enligt skidlandslagets läkare Magnus Oscarsson tränar Frida Karlsson fortfarande i mängden en timma per dag, men innehållet kan variera jämfört mot tidigare.

Frida Karlsson lägger tid på träning och sin fysiska standard under förmiddagarna. Den stora skillnaden är de lediga eftermiddagarna för vila och återhämtning.

Tror på comeback den här säsongen

Hon följer en plan som är utarbetad i samråd med tränaren Per Nilsson och landslagets medicinska team. Enligt Magnus Oscarsson finns inget officiellt datum satt för en tävlingscomeback.

– Vi har en plan, men vi vill inte spekulera i datum, säger han.

Kan det bli aktuellt att Frida startar med någon mindre tävling?

– Vi har inte diskuterat det då vi inte vet inte hur tävlingarna ligger när det blir dags. Vi får se när hon ska ta det steget, vi är inte där ännu, betonar Oscarsson.

Bedömer du att det blir en comeback pågående säsong?

– Det tror jag.

Just nu inväntar Frida Karlsson besked kring nya tester. Resultaten av dem kommer att vara vägledande för hur hon går vidare med sin rehabilitering och om hon helt enkelt är på rätt sida gränsen igen.

– De svaren lägger grunden för hur fortsättningen blir. Att det går åt rätt håll vet vi, men hur fort kroppen och dess värden svarar får testerna visa, säger Mia Karlsson.

När kommer beskedet?

– Det vet jag inte, men tester görs enligt den plan som har gjorts upp.

Den 20-åriga skidåkaren, som hann vara med i världscupens premiär före beskedet, har fått ett stort stöd från sponsorer och fans.

– Det har inte varit någon diskussion från sponsorernas sida, de har skickat blommor och peppat henne. Frida går till affären, klipper sig och lever ett vanligt liv och får säkert frågor. Det kommer handskrivna brev också. Det finns en stor portion omtanke i sfären kring Frida säger Fridas mor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.