Ebba Anderssons överraskning: Tuffare än förväntat

Av: Petra Thorén

Publicerad:

OBERSTDORF. Under för-VM i Oberstdorf testar åkarna nya mästerskapsbanor.

För Ebba Andersson var ändringarna i spåren en överraskning.

– Det är en betydligt tuffare bana än jag hade förväntat mig, men inte mig emot..., säger Ebba Andersson.

När längdåkarna kom till Oberstdorf möttes de av en oväntad syn. Skidstadion har fått sig ett ansiktslyft, med nya faciliteter, bättre startområde, men framförallt med bredare banor.

Kritiken tidigare år har varit stark mot just bristerna kring åkarnas säkerhet i spåren. Nu finns det utrymme och sportsliga förutsättningar även vid en masstart, så som på lördag förmiddag. Dessutom har banorna blivit mer utmanande.

Något som passar favoriterna: norska Therese Johaug och svenska Ebba Andersson.

– Det är stora ändringar. De har fått till fler backar och tagit bort farliga partier med svängar. Det är en en fin bana, jag är imponerad, säger Therese Johaug.

– Det är utmanande stigningar. Det handlar mycket om att hitta ett lugn i åkningen trots att det är masstart. Det är en betydligt tuffare bana än jag hade förväntat mig, men inte mig emot..., säger Ebba Andersson som har en fördel när det är utslagsgivande.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Det svenska hoppet har inte tänkt några större tankar kring helgens tävlingar, men insåg i solskenet under fredagen i Tyskland att VM ändå är inom räckhåll.

– Det är först nu som jag insåg att herregud, det ska vara VM här om ett år. Det är bara ett år till ett nytt mästerskap, säger hon.

Ebba Andersson, som fick sitt förra världsmästerskap påverkat av en förkylning, ska ta väl hand om helgens möjlighet att samla intryck till nästa år.

– Att få känna på dom i tävlingssituation och ta med sig den erfarenheten är värdefullt, säger hon.

Du var tillbaka i tävling förra helgen i Nove Mesto efter förkylning. Hur är formen nu?

– Jag tycker det känns som att formen är på uppåtgående. Jag hoppas att det visar sig i helgen.

Therese Johaug är en klar favorit, inte minst efter förra helgens uppvisning. Men hon själv räknar inte bort svensk konkurrens.

– Ebba har åkt fort tidigare i år. Hon visade bra form i Tour de Ski. Formen dippade lite i Nove Mesto, men jag gissar att hon är revanschsugen, säger norskan.

Publicerad: