Norskans svar om misstänka myglet

”Matchfixning? Jag har två saker att säga...”

Ingvild Flugstad Östberg anklagades för att ha förlorat med flit mot kompisen Therese Johaug.

Nu bemöter hon misstankarna.

– Det handlar inte om det, säger hon.

Östbergs och Johaugs nära vänskap vid sidan av spåren blev föremål för diskussion i helgen då norska experter riktade misstankar om att Östberg förlorat en spurtuppgörelse mot Johaug med flit.

Östberg hade som väntat säkrat segern i den totala världscupen och såg dessutom ut att kunna avsluta det hela i stil genom att komma tvåa (bakom Stina Nilsson) i säsongens sista lopp. Men precis före mållinjen blev hon nedspurtad av Johaug, som därmed klättrade från en fjärde- till tredjeplats i totalen.

Frågan är om hon gjorde det med flit?

– Jag visste inte det förrän nu, hävdade Johaug.

”Är helt säker”

Men NRK:s expert Fredrik Aukland anade oråd.

– Jag är helt säker på att de kände till förutsättningarna. Jag har sett Ingvild spurta bättre än det hon gjorde i dag, sa Aukland.

Han backades upp av TV2:s Petter Soleng Skinstad.

”Självklart ska inte norska längdåkare anklagas för något som närmast kan liknas vid matchfixning. I mina ögon har norsk längdskidåkning fått oförtjänt mycket kritik de senaste åren men mycket av det har faktiskt varit självförvållat. Då är det kanske inte oförtjänt heller”, skrev han.

”Var inte en gåva”

Nu kommenterar Östberg misstankarna för första gången.

– Jag har noterat att det blivit diskussioner om detta och jag har två saker att säga: Det ena är att Therese hade vunnit den där spurten oavsett. Det var inte ”en gåva” från mig. Det andra är att när killarna samarbetar och hjälper varandra så blir de geniförklarade, men om vi gör det – vilket vi alltså inte gjorde den här gången – så likställs det med matchfixning…, säger hon till VG.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.