Andersson: Hur ska Ferrari hantera det här?

Han vann GP3 sin debutsäsong. Han vann Formel 2 på samma sätt.

Väl i F1 körde Charles Leclerc till sig en plats hos Ferrari under sitt första år – och i det andra kvalet tog han sin första pole position.

Hur ska Ferrari hantera den situationen?

Efter en tung inledning i Australien där Ferrari inte alls gick att känna igen, tycks teamet ha hittat problemet. I Bahrain, på en bana där Sebastian Vettel vunnit de två senaste åren, står nu stallet med två bilar i första startled.

Men det är inte den fyrfaldige mästaren och fjolårets VM-tvåa som har pole position. Istället är det teamets 21-årige nykomling Charles Leclerc som startar först och han gör det inte av en tillfällighet. Han gör det sedan han dominerat sin mer erfarne kollega under samtliga segment i kvalet.

Därför kan jag inte låta bli att undra, hur ska Ferrari hantera den här situationen?

Och hur kommer Sebastian Vettel att hantera den?

Stjärnor som förgäves har försökt

För att hitta en världsmästare från Ferrari måste vi gå tillbaka till 2007, det året när McLaren lät Lewis Hamilton och Fernando Alonso kasta bort VM-titeln i ett internt stallbråk och Kimi Räikkönen skrattande tog kontroll över situationen. Sedan dess har Felipe Massa, Fernando Alonso och även Sebastian Vettel förgäves försökt att ge det italienska teamet en titel i förar-VM.

I fjol hade Vettel greppet, till dess att han föll på sina egna misstag, som när han oförklarligt tappade kontrollen över bilen i Tyskland och lät VM-titeln stanna i gruset utanför Hockenheim Ring.

I år fyller Ferrari 90 år och har ökat budgeten rejält för att ta sig upp på tronen igen och Vettel har fått en ung teamkollega som kör sin andra säsong i Formel 1. I det första loppet av säsongen var Ferrari favoriter, men låg långt efter sina egna förväntningar. Ändå förbjöd stallet Charles Leclerc att attackera sin teamkollega.
I säsongens andra lopp slår samme Leclerc tillbaka, sätter ett nytt banrekord och startar sin bil från första startruta. I Bahrains GP startar den förare som spås bli framtidens stora stjärna först och intill honom i första startled står Vettel, som varit Ferraris förste förare under alla sina år i teamet. Hur påverkas Ferrari av det?

Leclerc måste behålla kontrollen

För Charles Leclerc gäller der att ta starten, behålla ledningen under det första varvet och sedan se till att han kontrollerar loppet. Han måste själv styra händelseförloppet för att teamet ska kunna ge honom en fördel. Lyckas han med det kan han mycket väl ta sin första F1-seger i kväll.

Han kommer att behöva kämpa, för Sebastian Vettel är inte känd för att dela med sig och inte heller för att vara lätt att tas med i motgång. Tysken har en tendens att bli som en tjurig femåring när han inte får sin vilja igenom, känna sig förfördelad och frågan är vilka beslut han kan tänkas fatta i ett trängt läge?

Jag är väldigt spänd på att se hur Ferrari hanterar den situationen och hur det påverkar förhållandena i förar-VM. Vi är i ett läge där segrarna i säsongens två första lopp kan heta Valtteri Bottas och Charles Leclerc. Vilken fantastisk start skulle inte det vara för F1 2019?

Så ge mig sommartid, låt klockan rusa. Jag knappt vänta på att få se söndagens lopp i Bahrain.

Foto: TT

avAnna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM