Ändrar beslutet – och går emot sina egna regler

Djurgårdens importer skulle inte få spela kvällens match mot Köping efter en obetald faktura.

Men Svenska Basketbollförbundet ändrade plötsligt beslutet, gick emot sina egna regler och lät stjärnorna spela.

– Det är väldigt olyckligt att det har blivit så här, säger förbundets ordförande Mats Carlsson.

Under fredagsförmiddagen meddelade Svenska basketbollförbundet, enligt BT:s basketblogg, på sin hemsida att Djurgården inte hade betalat en faktura för domarkostnader och därmed skulle bli av med sina Fiba-licenser. 

Men informationen togs en stund senare bort och i stället meddelades att fakturan var betald och att alla licenserade spelare är tillgängliga för spel. 

Men enligt Svenska basketbollförbundets egna regler skulle Djurgårdens stjärnor inte få spela kvällens match i SBL Herr mot Köping Stars.

”Drogs tillbaka”

I tävlingsbestämmelserna går det att läsa: ”vid obetalda fakturor återkallas lagets samtliga Fiba-licenser fram tills betalningen registrerats, dock minst en förbundsseriematch”. 

Formuleringen är tydlig och enligt tävlingschefen Olle Lundén finns det heller inga kryphål. Djurgårdens fyra importer skulle inte ha fått spela kvällens match.

– Det kan man faktiskt ganska enkelt läsa sig till ja, säger Lundén.

Hur kan det då ha blivit så här?

– Hela kansliet har gjort arbetet med att följa tävlingsbestämmelserna, men sedan har högre ort tagit ett annat beslut. 

Hur kan det komma sig? 

– Du får prata med någon annan. Jag har inga bra svar. 

Det låter jättemärkligt. Brukar sådant här hända? 

– Vi bestämde något utifrån konstens alla regler och så drogs det tillbaka. Mer än så kan jag inte säga.

”Fick inte kontakt”

Enligt Sportbladets uppgifter var det Svenska basketbollförbundets ordförande Mats Carlsson som beordrade att beslutet skulle ändras. När Sportbladet når honom bekräftar han att ett undantag gjorts från tävlingsbestämmelserna.

– Djurgården var sena med betalningen av domarkostnader och då borde egentligen licenserna dragits. Sedan har pengarna kommit in, men formellt borde de ha dragits ändå. Men i och med att Djurgården är nya i ligan och inte har den administration som kanske krävs och att intresseföreningen basketligan herr upplyste oss om att det kanske inte skulle bli någon match i så fall fattade vi beslutet att pröva situationen och inte utdöma straffet nu eftersom konsekvenserna skulle bli så stora, säger han.

Ni gick alltså emot tävlingsreglerna?

– Vi har gjort ett undantag i samråd med intresseföreningen för basketligan herr. Det är långt ifrån optimalt. Det är engångshändelse och det är inte bra. Vi är inte alls nöjda. 

Det kan se ut som att Djurgården särbehandlas, hur gör ni om andra klubbar hamnar i samma situation?

– Ingen klubb får ha obetalda fakturor. Det är väldigt olyckligt att det har blivit så här. Vi kan få trovärdighetsproblem gentemot andra klubbar. Men det får intresseföreningen för basketligan herr ta hand om. De får prata sig samman.

Kan Djurgården straffas i efterhand? 

– Det här kommer inte gå förbi utan konsekvenser, det är helt klart. Det är något som vi får diskutera under nästa vecka. Men konsekvenser kommer det att bli. 

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.