Bragdguldet till Tove Alexandersson

Hon hittade.

Och bragdjuryn hittade henne.

Orienteraren Tove Alexandersson får Bragdguldet 2019.

”För glimrande guldgregn i en serie bragder med total kontroll i avgörande lägen.” Med den motiveringen tilldelade Svenska Dagbladet på tisdagen Bragdguldet till orienteraren Tove Alexandersson.

Tove Alexandersson är världens främsta orienterare och befäste sin överlägsenhet när hon under VM i norska Östfold vann guld på långdistans, medeldistans och i stafetten. Under året vann hon även två VM-guld i skidorientering.

Tackade sin familj

Nu blir 27-åringen också första orienterare sedan 1981, och den andra någonsin, att vinna Bragdguldet.

– Det känns jättehäftigt. Verkligen, säger Alexandersson och fortsätter:

– Det har varit väldigt hård konkurrens varje år så det känns jättehäftigt att få vinna det i år.

Efter tillkännagivandet tackade 27-åring sin familj.

– Utan dem hade jag aldrig kommit så här långt men jag vill tacka alla som stöttat mig. Både de närmaste och sådana som kommer och hejar och önskar mig lycka till.

Håkan Carlsson, förbundskapten i orienteringslandslaget, hyllar sin stjärna:

– Det är underbart för Tove att få den här utmärkelsen. Det som gör henne till en fantastisk idrottare är att hon älskar att träna, tävla och utmana sig själv. Hon är fantastisk på det hon gör och fokuserar fullt på det.

Vad betyder det för orienteringen?

Det betyder mycket. Uppmärksamheten kan förhoppningsvis skapa förutsättningar så att fler kan upptäcka vår fantastiska idrott. Och jag hoppas även att det kan bidra till att våra landslagsaktiva kan få bättre förutsättningar i sina satsningar mot världstoppen, säger Carlsson.

Sportbladet har försökt nå Alexandersson utan framgång. Förbundskaptenen kan ha en möjlig förklaring till det.

– Hon är på träningsläger i Frankrike och gjorde precis en intervju där nere. Så jag kan tänka mig att hon har gjort den intervjun och sedan ville hon komma i väg från allt genom att springa en långtur på bergen i några timmar.

Var det rätt att ge Tove Alexandersson Bragdguldet? Skriv din åsikt.

Skriv inlägg

 • Äntligen. ❤️❤️

  Käthrin Granström

 • Äntligen får Tove bragdguldet hon varit värd massor av år. Att dominera i2-3 sporter som hon gjort är enormt. Och sen hela tiden utvecklas.

  Linus

 • Äntligen får Tove bragdguldet hon varit värd massor av år. Att dominera i2-3 sporter som hon gjort är enormt. Och sen hela tiden utvecklas.

  Linus

 • Det var på tiden!!!

  Ulla Hiltunen

 • Äntligen!!!!!!!!!!Grattis Tove vi har väntat i flera år på detta. Du är verkligen värdig detta!

  Eva
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.