Kalla om hur DiCaprio påverkat henne: ”Gjort stort intryck”

Foto: TT
SPORTBLADET

Charlotte Kalla såg Leonardo DiCaprios dokumentärfilm ”Before the flood” som handlar om klimathotet.

Det fick den svenska längdstjärnan att ändra sina levnadsvanor.

– Jag vill dra mitt strå till stacken, säger Kalla till NSD.

I helgen är det officiell svensk längdpremiär i Gällivare. Charlotte Kalla är en av de svenska åkarna som förbereder sig för ett första test denna OS-säsong.

Kalla har för avsikt att köra fem kilometer fritt på fredag och tio kilometer klassiskt på lördag. Söndagens sprinttävling väljer hon däremot att avstå.

Inför premiären har Kalla har fått ändra om i sitt träningsupplägg. Planerna på att ladda upp i Kiruna fick skrotas till förmån för Saxnäs, då snöförhållandena var för dåliga i Kiruna.

Att den globala uppvärmningen ger effekter som mindre snö på platser där det tidigare varit i princip snögaranti är något Kalla märkt av en längre tid. Men det var inte förrän hon såg Leonardo DiCaprios dokumentärfilm ”Before the flood”, som handlar om klimathotet, som hon bestämde sig för att ändra på sina levnadsvanor.

– Den gjorde stort intryck på mig. Det känns som det lilla jag gör ändå gör skillnad. Skulle fler börja tänka så gör det en hel del, säger Kalla till NSD.

Äter mer vegetariskt

Charlotte Kalla menar att hon på flera sätt värnar om miljön.

– Källsortering. Jag duschar inte för länge. Det är mycket i vardagen. Jag har kört en elhybrid i två års tid, det känns också jättebra att de korta sträckorna kan göras på el.

Men den största förändringen för Kalla har skett på kostfronten. Hon tänker mer miljösmart, försöker äta mer vegetarisk kost och har dragit ner på köttet.

–  Jag har länge varit intresserad av att byta ut köttet för miljöns och klimatets skull. Sedan i våras kör jag på sån där vegokasse.

NSD: Mår du bättre rent fysiskt av att äta mindre kött?

– Nej, det här gör jag för miljöaspekten. Jag vill dra mitt strå till stacken.

Så tävlar längdskidåkarna fram tills OS 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM