Kalla om sänkta prispengar: "Det är sjukt"

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Patrick Trägårdh / AFTONBLADET

De bästa skidåkarna i världen får mindre prispengar i år än förra säsongen. Charlotte Kalla, världscupnia i fjol, är inte nöjd.

– Det vore ju rimligt att de höjs, säger Kalla.

Att de främsta i varje världscuplopp nu kommer att få mindre pengar än förra säsongen har sin förklaring.

Internationella skidförbundet (Fis) har från och med i år valt att dela den totala prispotten mellan de tjugo främsta i varje lopp i stället för, som tidigare, de tio främsta. Bakgrunden är en undersökning där, enligt Fis, 80 procent av åkarna uttryckte en önskan om att fler fick dela på potten.

Men många har uttalat sig kritiskt, och Charlotte Kalla förstår sådana som Norges Martin Johnsrud Sundby, som i en kommentar till NRK sade att skidåkare "måste vara det enda yrket som har gått ned i lön från 1995 jämfört med i dag".

Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET / 2116

– Jag tycker att det är sjukt att inte prispengarna har höjts sedan, om det stämmer, mitten av 1990-talet. Det har ju stått still sedan långt innan jag började åka världscup, säger Charlotte Kalla när TT träffar henne i italienska Val Senales, där hon tränar på hög höjd under oktober månads sista veckor.

Hon är egentligen positiv till förändringen, men inte till hur Fis har valt att genomföra den.

– Jag tycker att det är bra att det är fler som får ta del av prispengarna. Det är väldigt bra att komma topp tio, men om du är någonstans 10–20 så tjänar du ingenting. Då tjänar du långt mycket mer på att åka Sverigecupen som svensk åkare, säger Kalla.

– Men jag förstår reaktionerna. De bästa ska ha bra betalt, definitivt.

Publicerad: