Så kan skidprogrammet förändras på OS och VM

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

Slut på skiathlon och klassisk sprint och i stället mixade lagsprinter och sprint med inslag av skicross.

Det kan bli verklighet när internationella skidförbundet, Fis, ser över sitt tävlingsprogrammet.

– Vi måste vara så attraktiva som möjligt, säger Vegard Ulvang, ordföranden i Fis längdskidkommitté, till NRK.

Längdskidvärlden brottas ständigt med att locka till sig fler tv-tittare och fler åkare från andra länder än de nordiska och Ryssland.

Och efter att längdskidkommittén i Fis haft sitt årliga höstmöte står det klart att ett möjligt försök till lösning på problemet kan bli en ändring i grenprogrammet.

NRK skriver att alla länder ombads fundera på hur de ser på förändringar i mästerskapsprogrammet till vårens internationella kongress. Enligt den norska kanalen är några tänkbara förändringar att man:

Tar bort skiathlonlopp och ersätta det med en mer traditionell jaktstart där åkarnas startplacering utgår från resultatet på 15/10 kilometer individuell start.

Tar bort klassisk sprint helt och ersätter det med enbart fristilssprint, möjligen med inslag av skicross som hopp.

Tillföra en lagsprint med mixade lag.

Behöver förenkla idrotten

Inget är alltså beslutat men Vegard Ulvang är ändå tydlig med att en förändring är på gång.

– Vi har haft samma mästerskapsprogram sedan VM i Oberstdorf 2005 och det kan vara på tiden att vi förändrar något. Vi måste vara så attraktiva som möjligt, säger han.

Vissa föreslagna ändringar, som slopandet av skiathlon, bygger på att grenarna är krävande och dyrt att arrangera i världscupen och då blir märkliga att ha på mästerskapsprogrammet. Andra handlar om att locka en ny kapitalstark publik i mellan-Europa.

– I nationer där längdskidssporten inte är så stor finns det ett behov av färre tävlingsformat för att göra idrotten lättare att förstå för allmänheten, säger Ulvang till NRK.

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16