Asllani: ”Största risken i karriären”

Foto: MARCUS ERICSSON
2011, senast Asllani spelade i Linköping.
SPORTBLADET

Hon har kastats mellan USA och Frankrike, mellan OS och Champions League, mellan mittfält och anfall.

Ändå är Kosovare Asllanis första allsvenska match på fem år något alldeles speciellt.

– Det här är den största risken i min karriär, säger 28-åringen.

15 oktober 2011 var en bra dag under ett pissigt år för Kosovare Asllani. Hon spelade 90 minuter när Linköping bortaslog Piteå i säsongens sista match.

Året hade störts av skador. Hon hade varit ojämn i sina prestationer och lämnats hemma när landslaget vunnit VM-brons i Tyskland. Hon var frustrerad och ville byta klubb, men valet var inte självklart.

”Vi skjuter oss själva i foten...”

I december 2011 blev Asllani klar för Kristianstad, som kommit en placering under LFC i allsvenskan. Därifrån bar det vidare ut i Europa.

Sex år efter avfärden från Linköping är Asllani tillbaka. Hon har spelat Champions League-final med PSG och vunnit engelska ligan med Manchester City, men i sin stora återvändarmatch väntar nästjumbon Kif Örebro.

– Jag håller på att lära känna mina lagkamrater. Vi skjuter oss själva i foten om vi underskattar något lag, säger hon

Du ska spela centralt i 4–3–3. Vad ska din nya publik vänta sig av dig?

– Jag hoppas på en hyfsat offensiv roll. Tränaren vill ge oss friheten att gå när vi kan det, inte vara för intryckta i en kvadrat. Det passar mig. Frihet.

Hur är formen?

– Jag håller på att anpassa mig till konstgräset och har klagat lite över att man får mer ont i kroppen än på vanligt gräs. Så för egen del blir inte 90 minuter.

”Absolut ingen nertrappning”

Vad är det för skillnad på dig i dag mot för ett par år sedan?

– Jag har internationell erfarenhet och är stabil i mina prestationer, vilket jag inte var 2011. Jag hoppas kunna hjälpa LFC att fortsätta vinna, för vem som helst kan vinna en gång, men det handlar om att fortsätta år efter år för att får respekt i Sverige och utomlands.

En fråga hänger i luften. Kosovare Asllani är 28 år gammal och var ordinarie i Manchester City. Varför lämnar hon de luxuösa anläggningarna för Linköping Arena?

– Det är intressant att se hur långt vi kan gå. Jag blir inte förvånad om det här laget skräller i Europa. Jag ser det inte som nertrappning, absolut inte. Tvärtom är det här min största utmaning – och min största risk, säger hon.

Vadå risk?

– Jag har tillhört lag som Paris och Man City med världsspelare på alla positioner. Där har alla delat ansvaret och man har fått perfekta passningar. Nu kommer jag till ett ungt lag. Det är en stor utmaning i min personliga utveckling, att leda ett lag, att dela med mig av erfarenheten. Det är ett stort risktagande i min karriär, fast jag har tagit risker tidigare.

FAKTA

Guldstriden i allsvenskan – Sportbladet sätter betyg på topplagen

Vårsäsongen:

Linköping

Rosengård

Kommentar: Östgötarna har tio segrar på elva matcher. Det är den sortens facit Umeå IK ståtade med under sina glansdagar. Rosengård har gjort flest och släppt in färst mål serien, men bortatorsken mot Hammarby gör att gapet till serieledningen är onödigt stora fem poäng.

Sommarfönstret:

Linköping

Rosengård

Kosse och Seger tillbaka i allsvenskan? Vanligen betyder sådana namn att det regnar plus över lagen, men spelartappen har pckså varit tunga.

Linköping har förlorat sina två bästa backar, Magda Eriksson och Jessica Samuelsson, och främst förstärkt med framtidsnamn som Oskarsson, Maanum och Sörensen.

Rosengård förlorar sin Europamästare Lieke Martens samt sina försvarsbjässar Amanda Ilestedt och Emma Berglund. Kan isländska Glódis Perla Viggósdóttir täta mittbackshålet?

Matchavgörare:

Linköping

Rosengård

Skytteligan är förbryllande läsning. I Linköping är Maja Kildemoes näst bästa målskytt på fyra strutar. Rosengård har spritt poängen mellan Masar, Schelin, Troelsgaard, Mittag.

Det är absurt att lag som gör 27 respektive 31 mål på 11 omgångar inte får full pott i den här kategorin, men så får det bli. Det är den kollektiva skickligheten som lägger grunden till topplagens målfester medan de enskilda målspottarna Chawinga och Sällström håller till i bottenskiktet.

Sportbladets tips:

Det går att ifrågasätta Linköpings tunna, orutinerad trupp. Cyniskt vänta in en oundviklig plump. Eller så sveps man bara med av ett lag som tappar sin tränare, sina bästa backar och giganttrion Harder, Rolfö, Blackstenius utan att tappa fart.

De kliver in i andra halvlek med fem poängs försprång. Men de kliver in med en offensiv, passningsglad spelidé, ett djärvt 4–3–3, och kommer av allt att döma ut på andra sidan med ungefär lika stor guldmarginal.

Sammanställning: Kristoffer Bergström