Hoff: Hur ska vi ens våga titta?

1 av 2 | Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

De irländska hoppryttarna är inte direkt några omslagspojkar. Inga citatmaskiner heller. Men i fredagsnattens presskonferens om EM-lagguldet överträffade de sig själva. 

Shane Sweetnam började med att fråga var ölen var. Denis Lynch behöll kepsen med världens längsta skärm på och i skuggen av den muttrade något om att han var very happy. Bertram Allen drog på munnen, tror jag. Och hårdingen Cian O´Connor var glad som ett barn på julafton. På allvar.

Tacka fan för det. I EM i Aachen för två år sedan stod ett OS-kval på spel för Irland, denna ärofyllda ryttarnation som hamnat på deken. Nu skulle äran räddas. Laget red för allt vad tygeln höll och det såg ut att gå vägen när Cian O´Connor var på väg mot ett av de sista hindren på sin tiger Good Luck.

Blev skogstokig

Då kliver en hinderfunktionär ut i hans väg, O´Connor måste veja och river - och Irland missar OS i Rio.

Cian O´Connor var skogstokig. En protest lämnades in, men domarna var obevekliga. Irland överklagade, men inget hjälpte.

Nu satt han där i källaren på Ullevi med ett guld om halsen, framför kamerablixtarna och alla journalister, redo för att ett rejält firande med grabbarna. Snacka om revansch.

Inte blev det sämre av att Irland ridit med bara tre ryttare i lagfinalen. Unge Betram Allen hade ramlat av i kvalet och var diskad. Alla tre finalryttarna hade under värsta press satt nollan. Det hade de bestämt kvällen innan, under en middag och kanske någon liten öl. 

Dagen efter, igår lördag, var vilodag för hoppryttarna och deras hästar. Idag är det stor finaldag.Irländarna har hunnit hämtat sig för guldfesten och blir livsfarliga. I vart fall Cian O´Connor och Shane Sweetnam som ligger fyra respektive trea.

Den unge schweizaren Martin Fuchs har klättrat till en andraplats. Han har inte rivit ett hinder på tre rundor och har haft en killer-blick ändå sedan första träningsrundan här på Ullevi. Det enda som talar emot honom är om vattengraven dyker upp igen. Hans häst Clooney gillar inte den mörka färgen på vattnet här. 

Peder Fredricson har varit helt överlägsen

Längre bak, på en femte plats, laddar italienaren Alberto Zorzi på den kattlika och rutinerade Cornetto K.

Sverige då, det vill säga Peder Fredricson? Om jag säger så här, jag får handsvett bara jag tänker på det. 

I dag är Peder och All In sist ut på banan. De har hittills varit överlägsna. Fortsätter de på samma sätt i söndagens bägge finalrundor kan ingen komma ikapp.

Då är guldet ett faktum.

Frågan är bara - när gör Peder Fredricson sitt första misstag? Hittills har han varit omänskligt bra, nästan för bra för att vara sant. 

Själv verkar han helt trygg i att han kan upprepa bragden från OS i Rio, att gå nolla genom ett helt mästerskap. Dessutom är han snabbare nu än för ett år sedan.

Nästa fråga är - hur ska vi ens våga titta? Och hur hög puls kan man få innan det blir farligt?

ARTIKELN HANDLAR OM