"Jag inbillar mig saker hela tiden"

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Stina Nilsson jublar ikapp med Charlotte Kalla efter lördagens succé på masstarten.
Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
Stina Nilsson jublar ikapp med Charlotte Kalla efter lördagens succé på masstarten.

VAL DI FIEMME. I fjol var Stina Nilsson fyra minuter långsammare än Heidi Weng upp för Alpe Cermis.

Först nu berättar svenskan vad som låg bakom.

– Jag trodde att jag var allergisk mot kaffe...

Hoppas du på svensk seger i Tour de ski ska du inte förläsa dig på fjolårets resultat. Då gick det blytungt för Stina Nilsson.

Therese Johaug hade bästa klättringstid, Heidi Weng var tredje snabbast upp och Stina Nilsson hade bara fyrtionde tid. Mot Weng tappade hon fyra minuter på de avslutande 3,6 kilometerna.

Men å andra sidan var Stina i en helt annan form då. Hon hade inte just vunnit fyra av sex etapper utan haft magproblem och presterat svagt i de två föregående loppen.

”Jag är INTE allergisk”

Efter årets seger i Val di Fiemmes tio kilometer klassiskt berättar Stina Nilsson för första gången att hon hade drabbats av magproblem.

– Ja, på uppladdningslägret. Jag trodde att jag var allergisk mot kaffe men jag är inte allergisk mot kaffe, säger hon.

På riktigt?

– Ja, jag inbillar mig saker hela tiden. På uppladdningslägret fick jag problem med magen de sista dagarna och kunde inte riktigt fylla på med den energin jag behövde.

Vad var det?

– Ingen aning. Det kan vara vad som helst.

”En liten pizzabit, kanske...”

För att få extra energi skulle Stina kunna anamma idén som Calle Halfvarsson lanserade för två år sedan. Då övervägde han att ta en bit choklad under loppets flackare del.

– Jag funderar på om man skulle kunna få någon snabb energi precis innan backen. Det tar ett litet tag för den att sätta i gång, så det skulle jag absolut kunna tänka mig att göra, sa Calle.

Om det är tänkbart för Stina?

Hon skakar på huvudet.

– Det är väldigt oklart om jag kommer att vara hungrig upp för backen. Jag tror inte att jag kommer att äta någonting, men om någon står med en liten pizzabit någonstans kanske jag stannar till.

Publicerad: