Aregawi fri att tävla för Sverige igen

Av: Kristoffer Bergström, Andreas Lillhannus

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jessica Gow/TT

Abeba Aregawi är åter fri att tävla för Sverige.

Men 26-åringen har inte elittränat på ett halvår och förbundet tvekar på om hon orkar komma tillbaka.

– Hon har varit en väldigt deprimerad och ensam tjej, säger läkaren Sverker Nilsson.

Snart har ett år gått sedan Abeba Aregawi, 26, testades positivt för den förbjudna substansen meldonium. Men löparen, som vann VM-guld 2013, friades då det rådde oklarheter kring hur länge det tidigare tillåtna medlet kan spåras.

Trots det valde det Svenska Friidrottsförbundet att stänga av Aregawi från sommar-OS i Rio och ställde två krav för att få hon skulle få komma tillbaka till landslaget:

Hon skulle genomgå förbundets egen antidopningsutbildning.

Hon skulle även ge förbundet full insyn i vilka hon samarbetar med i Etiopien.

”Är aldrig solklart”

Nu har kriterierna uppfyllts, och hon är alltså fri att tävla för Sverige.

– Något sådant här är aldrig solklart, men det var en enhetlig styrelse som ställde sig bakom, säger förbundets ordförande Björn Nilsson till Sportbladet, och fortsätter:

– Det var inget dramatiskt. Vi hade ett gediget material på vad vi gjort, vad hon gjort och vad vi tillsammans har arbetat med.

Förbundskapten Karin Torneklint är glad och lättad. Turerna kring Aregawi har varit många och nu kan landslaget lägga allt bakom sig.

”Väldigt, väldigt stökigt”

– Det betyder att vi kan lägga ett väldigt stort och struligt ärende till handa. Att vi inte behöver jobba med det ärendet längre, det känns bra. Det har varit väldigt, väldigt stökigt och jag har nog aldrig varit med om någonting liknande, säger hon.

Hur har Abeba Aregawi mått under hösten?

– Hon har ju, sedan allting hände, mått väldigt dåligt. Det tar ganska lång tid att komma på fötter efter en sådan smäll. Det var så många turer, hon har kastats mellan hopp och förtvivlan och det har varit mentalt påfrestande.

”Hennes mål är att må bra”

Torneklint säger att Aregawi inte haft ork att träna som följd av de diverse avstängningarna. Hennes form är alltså... långt ifrån på topp.

– Det som hon gör nu är att börja träna igen, ordentligt, och att komma igång med det behövs för att bedriva bra träning senare. Hon är långt ifrån tävlingsform, säger hon.

När Abeba Aregawi är tillbaka i tävling igen är oklart.

– Jag tror inte hon är tillbaka före sommaren, det är min bedömning. I dagsläget tränar hon 3–4 gånger i veckan, det är väldigt lite för en löpare.

Har ni något mål uppsatt?

– Nej, men hennes mål är först och främst att må bra.

Det senaste året har Sverker Nilsson, ordföranden i Svensk Friidrotts medicinska kommitté, varit medicinsk rådgivare till Aregawi. I de mejl som de regelbundet skickat har Nilsson fått intrycket av att 26-åringen mått förfärligt det senaste året.

– Vi får se vad hon orkar psykiskt och fysiskt, hur hon reagerar på träning. Hon har varit väldigt deprimerad, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN