”Hade älskat att möta Chimaev”

UFC-legendaren Kamaru Usman drömmer om match mot svensken

Uppdaterad 2023-11-10 | Publicerad 2023-03-13

Kamaru Usman, 35, är redo att ta revansch mot Leon Edwards, 31.

Samtidigt sneglar han mot en annan superfajt.

– Det hade varit en dröm att möta Khamzat Chimaev, säger Usman till Sportbladet.

UFC 295: Matchkort, stream och svenska tider


Förra året chockförlorade Kamaru Usman mot Leon Edwards efter en brutal huvudspark.

Det var legendaren Usmans första förlust på 16 matcher i UFC.

I helgen möts de igen.

Sportbladet fick en exklusiv pratstund med Usman inför UFC 286 i London och stjärnan är säker på sin sak – historien kommer inte att upprepas.

– Han (Edwards) drog till med en ”Hail Mary” och det funkade. Det var liksom en på miljonen. Men titta på fajten i sin helhet – folk lämnade och stängde av tv:n för att jag dominerade så hårt, säger Usman.

Han knockades så kraftigt att han tvingades lämna arenan i ambulans med hjärnskakning.

– Där och då vet man inte vad som pågår. När jag vaknade upp tänkte jag bara: ”Fan”. Men det är sånt som händer. Alla förväntade sig att jag skulle vara förkrossad, ledsen och gråta. Men nej, jag är en tävlingsmänniska. Jag har tävlat i idrott sedan jag var tio-tolv år gammal och vet att ibland vinner man, ibland förlorar man. Det gäller bara att resa sig upp.

Kamaru Usman.

”Ingen vanlig människa”

Efter chockförlusten sa svenske UFC-stjärnan Khamzat Chimaev att han ”inte tror Usman kommer bli sig själv igen”.

Hur ser du på det?

– Alltså, det är ändå ett rimligt antagande, för det är vad som sker med normalt funtade människor när de upplever något tragiskt och traumatiskt. Men jag är ingen vanlig människa, jag är extraordinär. Det är det som gör mig till den jag är. Jag må falla, men jag reser mig alltid upp och kommer igen. Jag tror att hela världen tänkte samma sak som Chimaev – nu är det upp till mig att bevisa att de hade fel, säger Usman.

Han och Chimaev tillhör just nu olika viktklasser, men Usman hade inte tackat nej till en fajt mot Chimaev om chansen uppenbarade sig.

– Jag hade älskat att möta honom, men av det jag har hört så verkar han inte vilja gå ner till weltervikt inom en snar framtid, vilket är synd. Men om han mot förmodan gör det så är det en match jag hade älskat att gå som en av mina sista.

Kan du tänka dig att gå upp till mellanvikt eller måste Chimaev gå ner?

– Vi får se, det beror på. Alla vet att jag har slut på utmanare här i weltervikt-klassen, för jag har slagit alla. Om jag tar tillbaka bältet nu så får jag sätta mig ner med mitt team och diskutera framtiden. Vi är smarta och ärliga mot oss själva. Jag kommer inte syssla med det här för all framtid. Om jag vill så kan jag gå många matcher till, men det vore dumt, för du utsätter din kropp för trauma och det gäller att vara smart och välja sina strider. Om det blir läge att gå upp så gör vi det, men (Israel) Adesanya ska fajtas i april och försöka ta tillbaka titeln och som jag sagt tidigare tänker jag inte utmana honom.

Sugen på fajt i Stockholm

I höstas ställdes Chimaevs stormatch mot Nate Diaz in på grund av att Chimaev missade sin vikt och efteråt sågades svensken av bland andra Conor McGregor.

Hur ser du på det? Det är en stor sak, va?

– Det är en stor sak, för vi är idrottare och säger vi att vi ska göra något så gör vi det. Samtidigt vet jag hur svårt det är att banta, speciellt för en sådan som Chimaev som är en stor kille, säger Usman.

Det var länge sedan vi hade en stor UFC-gala i Sverige. I framtiden, vad tror du om att möta Chimaev i till exempel Stockholm?

– Jag hade älskat det! Jag minns när ni hade en stadionmatch (på Tele2 Arena) mellan Alexander Gustafsson och min bror och före detta lagkamrat Anthony Johnson – vila i frid!

– Jag tror vi hade kunnat fylla en stadion. Det är kanske det sista som återstår i min karriär som jag ännu inte gjort, att gå en stadionmatch. Hade den här fajten (mot Leon Edwards) varit på sommaren hade den varit en sådan. Men ja, det är något jag hade älskat att göra, säger Kamaru Usman.

Sportbladet har sökt Khamzat Chimaevs manager Majdi Shammas, utan framgång.

Följ ämnen i artikeln