Vändningen: Ryska idrottare får ha flaggan på kläderna

Ryska atleter i OS tävlar under annan flagg i OS på grund av ett beslut av IOK och Wada.

Nu skriver Reuters att atleterna får ha landets flagga på kläderna, trots att WADA tidigare propagerat för neutrala färger.

”Vi är fortsatt besvikna på Cas för att de tillåter ryska atleter att tävla med landets färger på kläderna”, säger man enligt nyhetsbyrån.

Efter att Ryssland i slutet av 2019 vägrade att dela med sig av data från antidopningsbyrån i Moskva straffades man hårt av Wada och IOK. Den ursprungliga avstängningen var fyra år, men halverades av idrottens skiljedomstol Cas.

Ryska idrottare får trots detta delta i idrottstävlingar, om man bevisar att man inte är dopad. I Tokyo befinner 330 ryska OS-atleter, men tävlar för ryska olympiska kommittén, ROC. Nu skriver dock Reuters att atleterna kommer att få tävla i landets färger.

”Fortsatt besvikna”

Antidopningsbyrån Wada har tidigare propagerat för att atleterna ska tävla i neutrala färger. Nu kritiserar man Cas för att ryssarna får tävla i landets färger. Tävlingskläderna är nästintill identiska från de använda i tidigare olympiska spel.

”Vi är fortsatt besvikna över att Cas sänkte straffet från fyra till två år, men också att ryska atleter får tävla med flaggans färger i sina tävlingskläder”, skriver Wadas generaldirektör Olivier Niggli enligt Reuters.

Ryssland tävlade förra OS 2018 under olympisk flagg, då man fortfarande var under utredning för den systematiska dopningen som ska ha ägt rum under hemma-OS 2013 i Sotji.

”Du ser tydligt vad vi ville och vad vi fick. Det var inte detta vi bad om, speciellt när man ser på tävlingskläderna”, skriver Wada.

De ryska olympiernas tävlingskläder.
De ryska olympiernas tävlingskläder.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.