”Den flygande kokosnöten” – Tongas skruvade OS-hopp

”Jag trodde inte att detta var möjligt”

Foto: TT
Bruno Banani.
SPORTBLADET

SOTJI. Han har tagit sitt namn efter ett tyskt kalsongmärke, kallas för ”Den flygande kokosnöten” och är en före detta rugbyspelare som sadlat om till rodel.

Möt Bruno Banani, 26, från Tonga – OS förmodligen mest skruvade inslag.

– Det snabbaste man kan köra en bil på Tonga är 70 kilometer i timmen. Jag älskar fart och vet att jag kan åka snabbare än så, säger han.

När man ska berätta historien om Bruno Banani, 26, från den lilla ön Tonga i Stilla Havet vet man inte riktigt var man ska börja, men vi gör ett försök.

Han föddes under namnet Fuahea Semi, men bytte 2008 namn efter ett tyskt kalsongföretag.

”Semi är son till en kassavabonde och rekryterades av Bruno Bananis underkläder under en uttagning på Tonga. Pr-byrån Makai övertygade den tonganska regeringen att utfärda ett nytt pass till honom i hans 'nya namn', eftersom han sponsrades av Bruno Banani. Han skeppades sedan iväg till Tyskland för att börja träna rodel”, rapporterade tyska tidningen Der Spiegel då.

”Vi var desperata”

I samma veva som personen Bruno Banani lämnade det tropiska klimatet på Tonga för iskyla i Tyskland marknadsförde kalsongmärket Bruno Banani honom på sin hemsida och fick pr, bland annat genom ett tv-inslag i ZDF. Eftersom många inte känner till kassava (en halvbuske inom familjen törelväxter) ändrades historien till att Bananis pappa var kokosnötbonde. Snabbt fick han smeknamnet ”Den flygande kokosnöten”.

– Vi var desperata efter att få nya kunder och ville sätta oss på kartan. Vi ville visa världen att vi hade bra idéer, sa Mathias isle på pr-byrån Makai.

”Dålig smak”

Thomas Bach, som i dag är IOK:s president, kallade pr-kuppen för ”pervers”:

– Det är dålig smak att ändra sitt namn efter sin sponsor. Det är bara för mycket för mig. Det här har ingenting att göra med normal marknadsföring.

Den forne rugbyspelaren och teknikstudenten Bruno Banani hade till en början svårt att nå framgång i rodel och missade att kvalificera sig till OS för fyra år sedan, efter en krasch som skickade honom till sjukhus med hjärnskakning i stället för till spelen i Vancouver.

”Familjen överlycklig”

Men tack vare hårt slit fixade han i december en biljett till OS i Sotji då han slutade på 28:e plats av 42 startande i världscupen i Park City, Utah.

– Idrottaren från Tonga har klarat alla krav som krävs för kvalificering, meddelade FIL, internationella rodelförbundet.

Nu är Bruno Banani mot alla odds på plats i Sotji för att delta i OS.

– När jag fick reda på att jag hade kvalificerat mig blev hela familjen överlycklig. Jag åkte hem över jul och vi firade inte bara jul utan även att jag fixat en OS-plats, säger han.

– Jag trodde inte att detta var möjligt. Men Bruno har lärt sig väldigt snabbt och är villig att jobba hårt, säger hans tränare, tyskan Isabel Barschinski.

”Massa hälsningar”

Målet i OS är att hamna bland topp 25.

– Jag vet om mina begränsningar. Jag behöver mer träning och erfarenhet för att kunna konkurrera med de i toppen, säger Banani som inser att han kommer att bli en publikfavorit i Sotji.

– Jag har fått en massa hälsningar från folk på Stillahavsöarna som är nöjda och stolta över det jag gör. Jag försöker att fokusera på det jag ska göra, men med allt stöd kommer även en press på mig. Men det känns otroligt att jag fixade att ta mig hit.

Vi kan nog förvänta oss vad som helst från Bruno Banani – utom en sak. Det blir inget nytt namnbyte.

– Det är det här namnet som skriver tongansk historia. Varför skulle jag byta det?

Följ Banani i rodel klockan 15.30 på lördagen.

Källor: Der Spiegel, ABC News, Sydney Morning Herald, The Guardian, ESPN, Pacific Beat, New York Times.

ARTIKELN HANDLAR OM