Svenskt i topp av Rally Sweden

Tidemand övertygar stort

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: EVEN
Tidemand övertygar i Rally Sweden

Pontus Tidemand har gjort allt rätt.

Han leder Rally Sweden med en halv minut.

– Det är bara att fortsätta, säger svensken.

Fredagens tävlande i Rally Sweden startade strax före klockan 08.00 på fredag förmiddag och dagens specialsträckor avgörs på den norska sidan av gränsen mellan Sverige och Norge. Vägarna är isiga och rekordsnabba.

Bäst inledde Ole Christian Veiby, vars familj äger marken där de första kilometerna av dagens tävling avgjordes. Han trivdes på de välkända vägarna som han åkt på sedan han var barn och var fem sekunder före Pontus Tidemand på SS2.

På SS3 svarade däremot svensken och var 4,8 sekunder före norrmannen och på SS4 tog sig svensken förbi och gick upp i ledningen av WRC2.

– Det var en fantastisk sträcka och det flöt på mycket bra, säger Tidemand till Rallyradion.

– Jag tycker att jag börjar komma in i snökörningen nu och visst kan vi förbättra oss ytterligare. Vi körde säkert, men njöt hela tiden. Nu börjar vi ånga på lite och vi åker fullt där det går att göra det.

Tidemand slog till

Svensken var även snabbast på den femte sträckan, där han var 1,2 sekunder före Teemu Suninen och 4,3 sekunder före Veiby. På den sjätte etappen var han sedan 3,2 sekunder efter Suninen, men på den sjunde slog han tillbaka.

Svensken var 13,6 sekunder före finländaren och har nu ett försprång på 38 sekunder inför dagens sista sträcka.

– Det kändes riktgit bra, jag hade fräscha däck eftersom jag räknade med en del is, säger han.

– Men det var en väldigt bra strategi.

Emil Bergkvist inledde dagen med plats nio på SS2 och där gjorde han också ett litet misstag vilket gav honom ett tidstillägg.

– Jag hade lite problem på SS2 och gjorde lite ändringar. Sedan var det ett par små misstag. Det har varit väldigt halt och slirigt, säger han till rallyradion

Ojämnt för Bergkvist

Han avancerade sedan till och med SS6, men hade sedan problem med fästet på SS7 och tappade en placering i sammandraget. När en specialsträcka återstår av dagen ligger han på plats sex.

– Jag vet inte riktigt vad som har hänt, säger han.

– Det var väldigt halt och jag hade problem med vänster bakdäck, säger han.

Bäst i WRC kör Thierry Neuville. Han har imponerat under dagen och efter den sjunde speclasträckan leder han tävlingen med 24 sekunder före finländaren Jari Matti Latvala. På tredje plats återfinns de senaste årens världsmästare Sebastien Ogier, 26,3 sekunder efter Latvala och en sekund före Haydon Paddon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM