Bilderna visar: Det var ryssarna som vägrade skaka hand

Storstjärnan Martin Fourcade lämnade VM-pallen i protest

1 av 4 | Foto: SVT Sport

avEmelie Fredriksson, Erik Karlsson

SPORTBLADET

Det är öppet ordkrig mellan Martin Fourcade och det ryska skidskyttelandslaget.

Den franske stjärnan inledde VM med att vägra dela pallen med det ryska mixedstafett-laget. Detta efter att ryssarna vägrat att ta honom i hand, vilket nya tv-bilder visar.

– Vi är en stolt nation, om någon vill kriga med oss kämpar vi till slutet, säger Anton Sjipulin till NRK.

Det har under tidigare under säsongen rapporterats om misstänkt massdopning inom det ryska skidskyttelandslaget. Runt 30 åkare har varit under utredning och Ryssland har blivit av med tävlingar.

Sportens stora affischnamn Martin Fourcade har varit väldigt kritisk mot att ryssarna får tävla och en av de han kritiserat öppet är VM-åkaren Alexander Loginov, som är tillbaka från en dopningsdom.

VM:s första lopp var minst sagt infekterat.

”Han vägrade”

När Fourcade gick ut på sistasträckan i mixedstafetten körde han enligt norska TV2 ut över Loginovs skidor så att ryssen, som just avslutat sin sträcka, föll.

Fransmannen spurtade sig sedan till silvret just före Ryssland och jublade vilt trots att Tyskland var före. Inte ens vid priscermonin kunde åkarna hålla sams.

SVT:s bilder, som publicerades sent under torsdagskvällen, syns det att de två ryska herråkarna vägrade att ta i hand med Fourcade. Den irriterade fransmannen applåderade utspelet ironiskt innan han drog från cermonin i samma ögonblick som bronsmedaljörerna klev upp på pallen.

– Anton Sjipulin vägrade att ta mig i hand och vände ryggen åt mig när vi skulle gratulera varandra till medaljerna. Det är anledningen till att jag gick ner från prispallen, säger Fourcade till NRK.

– Jag är ingen bad guy. Jag tycker att jag förtjänar respekt när jag kämpar och vinner rättvist, säger han enligt TV2.

”Jag skäms”

På presskonferensen vände sig Fourcade mot de tyska segrarna och sa:

– Förlåt för att jag förstör er dag genom att göra detta. Jag skäms.

En av tyskorna, Vanessa Hinz, svarade då att det inte var hans utan ryssarnas fel, vilket TV2 filmade.

Fourcade berättade på presskonferensen att den ryska skidskyttepresidenten ska ha försökt få det internationella skidskytteförbundet IBU att straffa honom för en kommentar på Instagram som han skrivit om Loginov.

”Det här var droppen”

Anton Sjipulin rasade i sin tur mot fransmannen i en intervju med NRK.

– Vi är en stolt nation, om någon vill kriga med oss kämpar vi till slutet, säger han och menar att anledningen till att Fourcade inte fick något handslag på pallen var att han kört på Loginov ut på sista sträckan.

– Jag har snackat med Aleksandr efteråt och han menar att det var med vilje och jag tror på honom. Vi är ett folk som är bra på att hålla inne på frustrationen, men det här var droppen, säger Sjipulin.

ARTIKELN HANDLAR OM