Petter Menning OS-klar – utan att tävla

Publicerad 2021-05-12

I över ett år hade kanothoppet Petter Menning laddat för ett avgörande OS-kval i Ungern.

Men bara veckor före tävlingen fick han reda på att han fått en OS-plats bakvägen.

– Jag blev väldigt glad, säger sprintkanotisten.

Petter Menning har VM-guld och EM-guld på kanotens sprintdistans 200 meter. Men OS-biljetten till Tokyo har hängt löst länge för tian från Rio 2016.

Hans sjätteplats på senaste VM såg inte ut att räcka utan tanken var att han under onsdagen och torsdagen skulle jaga en OS-plats på en kvaltävling i Ungern. Efter pandemin slog till i fjol har laddningen mot kvalet blivit över ett år.

Ända till telefonen plötsligt ringde i april.

”Kan få till något riktigt bra”

– Jag hade precis kommit hem från sju veckors träningsläger när förbundskaptenen ringde och berättade att jag fått en kvotplats till OS. Jag blev väldigt glad, säger Petter Menning.

Bakgrunden var att en OS-klar sydafrikansk kanotist valt att rikta in sig på 1000 meter och därför gett upp sitt lands kvalplats på 200 meter. Menning är inte officiellt uttagen ännu men väntas bli det 19 maj.

– Det blir mitt andra OS och jag hoppas jag kan få till något riktigt bra där. Vi drar igång säsongen här nu och det har känts bra så jag ser väldigt mycket fram emot OS.

Sedan tidigare är Linnea Stensils OS-klar på damernas 200 meter. Under onsdagen och torsdagen kommer ytterligare fyra svenska kanoter att jaga en OS-plats.

Följ ämnen i artikeln