”Fick inte åka för att jag är för gammal”

Kathrine Harsems hårda kritik mot norska landslaget: Löjligt att inte skicka de bästa

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Geir Olsen / TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

Norska skidåkaren Kathrine Harsem anser sig ha blivit blåst på chansen att köra VM och närma sig 100 starter i världscupen.

Anledningen menar 32-åringen är hennes ålder.

– Jag fick inte chansen eftersom jag är för gammal, säger norskan till NRK.

Kathrine Harsem är bara fem starter från milstolpen 100 körda världscuplopp. Men trots två medaljer i de norska mästerskapen, och en totalseger in den norska cupen, fick 32-åringen bara chansen en gång under årets säsong.

Två petningar har upprört norskan extra mycket. Den första kom när hon inte fick möjlighet att kvalificera sig för VM under världscuptävlingarna i Falun.

”Var skitbesviken”

Istället för en plats på VM-distansen tio kilometer fristil i Falun tvingades Harsem nöja sig med en start i det klassiska loppet.

– Jag tänkte att om medaljer på NM inte är bra nog, vad krävs då, frågar sig Harsem i NRK.

Harsem beskriver hur hon var ”skitbesviken” efter petningen men lyckades resa sig och säkra totalsegern i den norska cupen. Något Harsem, efter att ha läst uttagningskritikerna, räknade med skulle ge en plats i världscupavslutningen i schweiziska Engadin.

”Det blir löjligt”

Men när landslagschef Ole Morten Iversen ringde var det för att meddela att Harsem petats igen, eftersom längdchefen Espen Bjervig ville satsa på yngre åkare.

– Och det här var två dagar efter att skidförbundet gått ut med att uttagningen till Engadin skulle baseras på resultat i världscup, NM och norska cupen. Då ledde jag norska cupen och hade medaljer från NM men fick ändå inte chansen eftersom jag är för gammal.

Iversen bekräftar för NRK att landslaget ville ge yngre åkare erfarenhet från världscupen, och medger att de officiella kriterierna borde varit tydligare.

– Det blir ju löjligt att inte skicka de som är bäst, och att skriva en sak på nätet som inte gäller håller inte. Om det ska vara så att åldern ska spela in så får de skriva det i kriterierna, säger Harsem.

Foto: Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
Norges presschef Gro Eide och längdchefen Espen Bjervig.
Publicerad:

LÄS VIDARE