Märkliga bilderna på ryska vallabussen

”Ingen förstod varför”

OBERSTDORF. Den ryska vallalastbilen vid VM-stadion väcker uppmärksamhet.

Insvept och täckt i syftet att följa dopningsdomen mot Ryssland vid stora mästerskap.

– En del trodde att det var för det varma vädret, ingen förstod varför vi gjorde det. Personligen är jag väldigt trött på det här, säger det ryska lagets tränare Markus Cramer.

Tävla om priser – ta ut ditt lag i Skid Manager 2021

I världscupen i skidor tävlar de ryska åkarna i sina röda dräkter, med flagga på ärmarna och överdragskläder med "Russia" på ena benet.

Nu väntar skid-VM och på mästerskap råder andra villkor.

Efter Rysslands omfattande dopningsproblematik är rysk idrott avstängd från mästerskap så som OS och VM. Ryska idrottare och ledare får endast delta om de kan bevisa att de är oskyldiga till dopningsförseelser och då sker deltagandet under neutralt flagg.

Inför VM i Oberstdorf har de ryska skidlandslaget därför tvingats dölja flaggor, namn och symboler. Medan den norska, svenska och finska vallabussen skriker ut sina nationaliteter på området bredvid skidstadion står den ryska lastbilen insvept i en slags vitt täcke.

”Det tar aldrig slut”

De märkliga scenerna vid svepningen tidigare i helgen väckte uppmärksamhet.

– Många frågade oss vad vi höll på med. En del trodde att det var för det varma vädret, ingen förstod varför vi gjorde det, säger Markus Cramer.

Den tyska ledaren har varit verksam i det ryska laget i flera år.

Han är medveten om historiken och problematiken, men anser att åtgärderna saknar proportioner. Detta trots att Cas, Idrottens internationella skiljedomstol, kortat straffet som den Internationella antidopningsbyrån Wada delade ut.

– Vi får inte använda oss av den ryska flaggan, eller emblem. Jag är verkligen trött på det här. Det startade 2015 och tar aldrig slut. Någon gång måste den här historien få sitt stopp och vi kan återgå till ett normalt liv, säger han.

Under söndagen testtävlade och tränade de ryska stjärnorna i sina vanliga dräkter. Under veckan kommer de nya tävlingsställen.

– Nu måste alla åkare ha nya kläder, det kostar mycket pengar för förbundet att köpa nya kläder. Det är mycket extrajobb för våra ansvariga, säger Cramer.

”Svårt att förstå”

Hur reagerar de aktiva?

– Alla förstår inte varför de kan tävla som ryssar i världscupen men inte i mästerskapen. Här får de inte vara "ryssar". En vecka efter VM kan de köra igen under ryska flaggan...

Det finns ett beslut sedan tidigare, så det var inget nytt för er i grunden?

– Ja, det är ingen fråga på det sättet. Vi måste följa de regler som finns. Vi gör det, men personligen har jag svårt att förstå hur det bara kan fortsätta.

Markus Cramer, som tränar en falang i det ryska laget, har flera gånger stått upp i debatten kring de ryska åkarna och kopplingen till dopning, som delar av det ryska landslaget bevisat vara en del av under OS 2014.

– Vi har startat om. Vi har nya, unga åkare. Vi gör allt vi kan, vi samarbetar med alla organisationer som vill. Vi visar att vi är ett rent lag, de kan komma och testa våra åkare när de vill. Blodtester, urintester - vad de vill. Jag hoppas att detta kan få ett slut, säger han.

Skid-VM inleds med sprint på torsdag.

Svarta klistermärken över ryska namn
Svarta klistermärken över ryska namn
Tävla om priser – ta ut ditt lag i Skid Manager 2021
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.