Sexuella övergrepp

Rapport: Svensk idrott saknar rutiner för hur sexuella övergrepp hanteras

Börje Salming: Det är rent av skamligt

Av: 

Hilda Djupenström

Börje Salming.
Börje Salming.

SPORTBLADET

De tio största idrottsförbunden saknar tillräckliga åtgärder mot sexuella övergrepp.

Börje Salming, ambassadör för Nätverket Svensk barnidrott, reagerar starkt på RF-rapporten.

– Det är rent av skamligt, säger han.

I sina policyer tar de tio största idrottsförbunden avstånd från sexuella övergrepp. Ändå prioriterar de bort specifika åtgärder för att förebygga eller hantera dessa, enligt en färsk rapport beställd av Riksidrottsförbundet.

– Det är för jävla dåligt gjort. Det visar att man inte tar saken på allvar, säger Börje Salming, ambassadör för Nätverket Svensk barnidrott.

Vuxna bryter ned barnens gränser

För de flesta förbund faller hanteringen av sexuella övergrepp in under värdegrunden och styrdokumenten för ”trygg idrott”, som behandlar mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp.

Men sexuella övergrepp mot barn inom idrott är ofta komplexa. Det handlar inte bara om våld eller sexuella handlingar utan samtycke, utan också om vuxna som bryter ned gränser och utnyttjar barnets känslor och sårbarheter. Därför behöver förbunden göra mer, enligt rapporten.

Övergrepp som inte syns hanteras inte

En anledning till att specifika åtgärder uteblivit, enligt förbunden själva, är att övergreppen inte syns, inte pratas om och därför antas inte existera.

– Till att börja med behöver idrottsförbunden erkänna att sexuella övergrepp kan förekomma och förekommer – även i deras egen idrott, säger Susanne Johansson, rapportens författare, i ett pressmeddelande.

Förbunden prioriterar istället insatser som ger mätbara resultat – ofta sportsliga.

– Det är rent av skamligt. Jag tycker det visar på att förbunden bara vill skydda sig själva, och inte barnen. Idrotten ska ge barnen en bra grund, få dem att må bra. Då kan inte sådana här saker få hända, säger Salming.

Enligt rapporten är en av utmaningarna att frågan är känslig och kan skapa konflikter inom förbundet. Det uppges vara extra svårt i fall med relationer som kan uppfattas som ”olämpliga”, eller i ”gråzonen”.

Vill inte skrämma bort barnen

Få har information om sexuella övergrepp på sina hemsidor. En förklaring är att man vill inte skrämma bort barn från idrottandet genom att skylta med risken för sexuella övergrepp.

– Inte fan skrämmer man barnen från idrotten. Det handlar bara om att ge information till barnen så att de vet vad som är rätt och fel, säger Börje Salming och fortsätter:

– Om vi ska få ett slut på sådant här kan man inte försvara sig med sådana här ursäkter.

Enligt Malin Träff, ansvarig för barn- och ungdomsidrott i RF, har vuxna i idrotten mycket kvar att göra. Rapporten blir enligt henne ett viktigt stöd i RF:s fortsatta arbete.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexuella övergrepp

Riksidrottsförbundet

Gymnastik

Handboll

Ishockey

Ridsport

Fotboll