Simon Jansson: ”Jag tror stenhårt på det här laget ”

Kritiserar sig själv och domarnivån

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Edsbyn är regerande svenska mästare.

Trots det är det få som håller laget som sin guldfavorit i år.

– Vi känner att vi står oss väldigt bra mot toppen, säger mittfältsstjärnan Simon Jansson om årets upplaga.

Trots att de är regerande mästare är inte Edsbyn självklara favoriter till SM-guldet i år. Tappet av elitseriens bästa spelare i fjol, Tuomas Määttä, i kombination med att konkurrenterna värvat starkt gör till och med att hälsingarna flyger lite under radarn strax bakom.

Tillsammans med AIK och Villa Lidköping väntas Edsbyn vara där och fajtas i toppen. Redan i premiären var det dags för en finalrepris från i våras när den stora favoriten Villa kom på besök. Trots ledning med 4–2 med drygt tio minuter kvar av ordinarie matchtid lyckades inte Edsbyn hålla ifrån.

– Så här i efterhand får man väl vara nöjd kanske att spela 4–4 mot topptippade favoriten. Men så som matchen var kan jag önska att vi skulle ha lyckats hålla undan. Visst, de har kanske mer i första och vi i andra så det var kanske rättvist spelmässigt. Men vi hade önskat att vi varit mer noggranna och smarta när vi ledde där med 4–2, säger Edsbynstjärnan Simon Jansson, 29.

Simon Jansson under SM-finalen mot Villa Lidköping.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Simon Jansson under SM-finalen mot Villa Lidköping.

Matchstraff efter protest

Förra säsongen hade Simon Jansson totalt 35 minuter i utvisningsbåset. Redan efter en match i år har han nu samlat på sig fler minuter än så.

På tilläggstid i andra halvlek blåser domaren frislag efter att 29-åringen vunnit en kamp om bollen, varav Simon Jansson blir avblåst för frislag. Edsbyns stjärna höll inte med huvuddomaren Mikael Hillerius och visades ut för olämpligt uppträdande.

– Det är en situation där de slarvas och jag får möjlighet att erövra bollen. Jag tycker att det var mer kamp om bollen och inte skulle vara frislag. Vi får ett bra läge så blåser han av och jag frågar ”hur du kan blåsa”. Ibland kanske man överreagerar och höjer rösten, men jag tycker jag var lugn och sansad. Han tyckte ända att det var olämpligt uppträdande. Jag har hört värre saker sägas till domaren, säger Jansson.

Utvisningen var hans tredje för matchen vilket betyder lindrigt matchstraff. Något som blir noterat som 50 minuter i protokollet. Efter matchen bad han om ursäkt, men skickade samtidigt en pik till huvuddomaren på sociala medier.

”Annars låter man det vara”

Så här i efterhand är han kritisk mot sig själv.

– Det är inte bra av mig att ta tre utvisningar. Visst kan det hända att man ibland visas ut för olämpligt när adrenalinet pumpar, men det är inte okej att ta tre utvisningar. Det är för dåligt.

Den här säsongen har domarna fått direktiv att vara allt hårdare när spelare protesterar mot domslut.

– Jag pratade lite, men jag tyckte att det var en sansad nivå. Personligen tycker jag att man ska få reagera och föra en dialog. Publiken vill se känslor. Självklart får man inte gå över gränsen. Men frågar man varför då borde vi kunna ha en dialog. Jag är inte den som åker ut ofta men jag reagerar ofta. Man vill så himla mycket under match och då borde man få reagera. Sedan om man fortsätter att tjafsa då klart man ska åka ut. Men de måste hitta en rimlig nivå, säger Jansson och fortsätter:

– Jag tycker verkligen att det var fel. Annars låter man det vara. Vi reagerar ofta för att man tycker någonting. Nu är det svårt att veta vilken gräns som gäller och olika domare dömer olika. Men det är bara att fortsätta och försöka att hålla tyst, men ibland är det svårt.

Nyförvärven imponerar

Hur står sig årets Edsbyn jämfört med den upplaga som i våras fick vinna SM-guldet då?

– Jag tror vi står oss rätt bra. Vi varit lite upp ner under försäsongen, men det känns som de flesta lag har det under de här speciella förhållanden som nu är. Under våra bästa stunder har vi varit riktigt bra. Vi hade 4–2 mot Villa och kände att vi borde ha vunnit. Vi känner att vi står oss väldigt bra mot toppen, säger Simon Jansson om lagets slagstyrka.

– De andra har värvat bra, men vi med. Jag tror stenhårt på det här laget i år igen.

Edsbyns två nyförvärv är bröderna Öhrlund, Jesper och Robin. Där förväntas den yngre brodern, Robin, ta en större roll än storebrodern.

Bland annat har det snackats om hur väl Robin Öhrlund och Simon Jansson skulle kunna spela ihop.

Har ni hittat varandra?

– Ja, det gör vi väl. Det kommer mer och mer. Det är många som pratar att vi ska hitta varandra, men det handlar mer om Robin ska hitta in i vårt spel med alla. Det är inte bara jag och Robin. Vi tänker ganska lika där ute på isen så det klart att det känns bra, säger Simon Jansson.

– Sedan har vi totalt sett, inte bara jag och Robin, önskat mer. Robin har kommit in bra och hittat fina kombinationer med flera spelare, speciellt med Jesper som kommit in jättebra. Han har tagit stora kliv sedan förra året i Vänersborg. Det visar han inte minst i premiären (tvåmålssskytt). Där hittar Robin och Jesper varandra jättebra. Det är något som vi kommer utnyttja.

Intervjun gjordes innan Edsbyn förlorade mot Vetlanda där även Simon Jansson stannade hemma i Hälsingland då hans fästmö är i slutskedet av sin graviditet.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE