Kalla: ”Har aldrig visat upp det här tidigare”

Tränaren: ”Det är ett krig”

Charlotte Kallas hårda träning har resulterat i flera OS- och VM-guld.

Nu ger hon för första gången en liten inblick i den hemlighetsfulla vardagen – och öppnar sin träningsdagbok för Expressen.

– Jag har aldrig visat upp det här tidigare, säger 33-åringen.

Charlotte Kalla har precis som många idrottsstjärnor valt att vara förtegen kring sitt träningsschema men nu väljer hon att dela med sig av exakt hur en specifik vecka under försäsongsträningen i maj såg ut.

I det veckolånga utdraget som Expressen tagit del av tränar hon sex av sju dagar och landar på totalt 22,5 träningstimmar. På fyra av dagarna når hon över fyra timmars träning.

Passen är uppdelade i ansträngningsgrad A1, A2 och A3 det tuffaste och kortaste passet ”A3+ Hybrid, 8-7-6, 200m +styrka” kör hon på söndagen efter en vilodag på lördagen.

Det är ett pass på över 90 procent av maxpuls.

”Det är ett krig”

Kalla kör 200 meter max i stakmaskin och sedan en styrkeövning i hög fart.

– Varje set är två minuter inklusive vila. Så hon stakar 200 meter på 40-45 sekunder. Sen går hon direkt på tio burpees, till exempel. När hon är klar med dem står klockan på 1.07 och då får hon alltså 53 sekunders vila. Vi kör så åtta gånger innan hon får en längre vila på 2-3 minuter, säger tränaren Magnus Ingesson till Expressen.

Efter det väntar två nya rundor med nya maxstakningar och styrkeövningar som hon kör sju respektive sex gånger innan passet är över.

– Vi är noga med att hon inte ska tappa tid på de här 200 meterna stakning. Kör hon den första på 41,5 sekunder – då vill vi inte att den sista ska gå på 47 sekunder. Det är ett krig. Och det är det här kriget vi vill åt, säger Ingesson.

”Alltså, mår ju inte bra”

Kalla berättar för tidningen att det var ett av de roligaste passen den här utvalda veckan men att hon känner sig både stel och slut när hon pustar ut på soffan efteråt.

– Alltså, jag mår ju inte bra. Jag har huvudvärk resten av eftermiddagen och man känner sig inte alls stark. Men…det är ändå en god känsla av illamående och mjölksyra, säger hon.

Charlotte Kalla laddar just nu för VM, men har sedan hennes frånvaro med covid-19 inte formen att åka Tour de Ski som drar igång 1 januari.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.