Sportbladet tar ut truppen till Tour de Ski: Hon saknas

ÖSTERSUND. På måndag presenteras truppen till Tour de Ski.

Sportbladets Anna Rydén och Petra Thorén tar ut åkarna de anser ska representera Sverige.

Bland dem finns varken Charlotte Kalla eller Anna Dyvik.

Enligt landslagschef Anders Byström blir truppen sannolikt med 14 åkare, Sverige har möjlighet att starta med nio damer och sex herrar. Truppen presenteras på måndag men Sportbladets team i Östersund, Anna Rydén och Petra Thorén, ringar redan nu in den trupp de känner är mest trolig.

Dam, sju eller åtta åkare:

Givna: Frida Karlsson, Ebba Andersson, Jonna Sundling, Linn Svahn, Maja Dahlqvist, Emma Ribom, Moa Lundgren.

Bör stanna hemma: Anna Dyvik och Charlotte Kalla skulle om de vore i slag vara givna i en trupp, men Dyvik har problem med ryggen och Charlotte Kalla gjorde under lördagen sitt första lopp efter corona-infektionen.

För att hantera en Tour krävs att fysiken är på topp och tanken på att Charlotte Kalla redan nu ska köra åtta lopp på tio dagar framstår som orimlig. Formen finns inte och återhämtningen sviktar. Målet för Charlotte Kalla är VM och det finns tävlingar på hemmaplan att stegra med.

Dyvik kan hinna få ordning på ryggen, men det är tufft med en lång Tour och vi minns problemen i Ruka. En öppning för Anna Dyvik är att landslaget tar med en fysioterapeut den här gången så hon kan få den hjälp hon behöver för att hålla ryggen i tävlingsform.

Bland de givna finns Moa Lundgren som var långt efter igår och fick slita. Hon var, meddelar landslagschefen Anders Byström, väldigt ledsen efteråt men har inga fysiska besvär. Alla åkare har tränat hårt den senaste tiden och det kan slå olika.

Får chansen istället: Det lär stå mellan Johanna Hagström och Evelina Settlin. Vi tror att Settlin, som är mer allround, får chansen före sprintåkaren Hagström. Johanna klev dessutom av lördagens lopp i Östersund med andningsproblem och lite känningar i ryggen, enligt tränaren Stefan Thomson.

Herr, fem åkare:

Givna: William Poromaa, Calle Halfvarsson, Johan Häggström, Oskar Svensson.

Inget att snacka om här. Fyra starka åkare med unge William Poromaa som lok.

Bör får chansen: Björn Sandström. Har gjort fina tävlingsdagar i Östersund. Femma i båda distansloppen i Bruksvallarna och på pallen både i torsdagens klassiska lopp och igår i masstarten.

Bör stanna hemma: Saknar du Jens Burman och Viktor Thorn i resonemanget så sliter de båda med sina ryggproblem och får lov att träna vidare på hemmaplan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.