Oliver Solberg klar för WRC2 2021

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Petter och Pernilla Solberg med sonen Oliver.
Foto: Privat
Petter och Pernilla Solberg med sonen Oliver.

SPORTBLADET

Sveriges största rallytalang får en drömchans. Med världens bästa rallyteam.

Oliver Solberg har skrivit ett tvåårskontrakt med Hyundai Motorsport – och blir teamkollega med sin egen barnvakt.

– Att få chansen och köra för det regerande världsmästarteamet är helt fantastiskt.

Den 19-årige svensken har under året gjort stora framgångar, han vann JEM och i september tog han sin fösta VM-seger i WRC3 i Estland. I säsongens sista VM-deltävling i Italien körde han in som tvåa, i sitt femte rally på asfalt.

Då kom även även världens bästa rallyteam med ett kontraktsförlag. Det ger Oliver Solberg en hel VM-säsong i WRC2.

– Vi har pratat med dem sedan förra sommaren, men jag var inte riktigt redo. Jag behövde ha ett år i WRC3 och gå lugnt och försiktigt fram, men när de kom med ett nytt förslag så var det ingen tvekan. Vi skrev på direkt, berättar Oliver Solberg för Sportbladet.

Foto: Privat/Words PR
Oliver Solberg kör rally, i pappa Petters knä. Nu många år senare är han klar för Hyundai Motorsport, WRC2.

Petter Solbergs son klar för WRC2

19-åringen är son till den förre detta världsmästaren i både rally och rallycross, Petter Solberg från Norge. Hans mamma Pernilla har också varit framgångsrik inom sporten och hon är svenska. Oliver, som tävlat i rally sedan han var 15 år tävlar också för Sverige och till 2021 debuterar han i WRC2, den näst tyngsta klassen i rally-VM.

Han gör det för ett fabriksteam vilket ger honom möjligheter att dra nytta av de kunskaper som exempelvis WRC-förarna Dani Sordo och Ott Tänak delar med sig av.

– Jag pratade med Dani och han tyckte det är jätteroligt att vi kör i samma team och Ott är ju min gamla barnvakt. När han och pappa körde för Ford så var det han som fick passa mig när de var någonting på kvällstid. Då snackade vi rally hela tiden, vi har pratat rally så länge jag kan minnas.

Hyundai startar säsongen med den nuvarande R5-bilen när VM startar i Monte Carlo i januari, men planen är att uppdatera till den nya Hyundai i20 N Rally2 under året.

– Jag har lite erfarenhet av VM och av att tävla med ett nytt team och ett ny bil, planen är att jag ska komma in i det under året och försöka köra till mig ett bra resultat i slutet av säsongen för att sedan kunna gå vidare.

I ett längre perspektiv, hur ser planen ut?

– Detta är ett fabriksteam som även tävlar i WRC, målet och drömmen är så klart att ta mig till en WRC-satsning. Nu är det full fokus på WRC2 för att jag ska ha möjligheten att gå vidare dit jag vill.

Publicerad:

LÄS VIDARE