Skidstjärnorna kräver att avstängningen upphävs

Foto: TT
Belov och Legkov.
SPORTBLADET

Alexander Legkov och Jevgenij Belov är två av de sex ryska skidåkare som tillfälligt stängts av under dopningsutredning.

Men i ett pressmeddelande berättar de båda att de nu via sitt juridiska ombud kräver att avstängningen upphör.

”Det finns inga bevis för positiva prover”, skriver man.

Fis stängde av sex ryska skidåkare under utredning av McLaren-rapportens fynd. De sex har inte namngivits men enligt franska uppgifter handlar det om Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petuchov, Jevgenij Belov, Jevgenia Sjapovalova och Julija Ivanova.

Den sistnämnda har bekräftat avstängningen och övriga fem togs inte ut i den ryska truppen till Tour de Ski. Efter det beskedet väljer även Alexander Legkov och Jevgenij Belov att gå ut och bekräfta sin inblandning.

”Betyder inte att de är orena”

I ett gemensamt pressmeddelande uttalar sig de båda och menar att avstängningen är felaktig i relation till det som skett.

”Proverna i rapporten delas in i tre grupper och prover i den tredje gruppen, som Alexander Legkov och Jevgenij Belov tillhör, är urinprov som inte visar på några avvikelser. Bara för att något provrör öppnats utan tillstånd betyder inte det automatiskt att proverna var ”orena””, skriver man.

Vidare betonar man att det inte finns några bevis för att Alexander Legkov och Jevgenij Belov ska ha funnits på den så kallade ”Duchess-list” där idrottare ska ha fått dopningscocktails inför Sotji-OS.

”Kräver att avstängningen upphävs”

”Alexander Legkov har genomgående under de senaste åren visat en hög nivå i de mest prestigefyllda tävlingarna, särskilt de två åren innan OS och vid OS i Sotji. Jevgenij Belov har också blivit gradvis bättre ända sedan debuten på junior-VM 2010. En förbättring som kommer efter enorma träningsmängder och strikt disciplin”

Man avslutar pressmeddelandet med att säga att duon nu tagit till ett juridisk ombud som har lämnat in en formell begäran om att Fis ska häva den tillfälliga avstängningen innan Tour de Ski inleds.