Storklubbens krav på supertalangen: 100 kilo

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

I somras flyttade Lukas Nilsson till Kiel.

Då ställde den tyska storklubben ett krav:

Du måste väga minst 100 kilo.

– Annars är det go natt, säger Nilsson, som dunkade in två mål när Sverige körde över Norge på trettondagen.

Mitt under handbolls-EM för ett år sedan skrev Lukas Nilsson på för tyska superklubben Kiel och direkt efter OS gick flyttlasset.

Inför flytten ställde Kiel ett krav på Nilsson:

Du ska väga minst 100 kilo när du kommer hit.

Då hade den unga supertalangen, som fyllde 20 i november, redan hunnit pendla mycket i vikt säsongerna före. Han hade en ”broccolisommar” 2014, redan som 17-åring, för att bli av med ”babyfettet”.

Då gick han ner till 90 kilo men fick sedan order av ledningen i Ystads IF att äta onyttigt och kom tillbaka till sin matchvikt på 97 kilo under 2015, en vikt han sedan höll fram till i somras.

Uppe på 104 kilo

Då var det dags att lägga på sig nya kilon för att möta kraven från Tyskland.
– Du måste ha de kilona där, inte minst med min spelstil. Annars är det go natt. Då stoppar de dig lätt.

Inför OS gick Nilsson snabbt upp till 104 kilo – det mesta muskler.

– Mina ben bara sväller när jag börjat träna. Jag har lätt för att bygga muskler på benen. Det är inte alls så lätt på överkroppen. Jag gick upp fem kilo på två veckor, säger Nilsson.

Efter ett halvår i världens bästa liga varvat med spel i Champions League ligger Nilsson nu på 100 pannor.

– Vi kollar fettprocent och sånt och där ligger jag jättebra till. Jag känner mig jäkligt stark. Det är brutalt stor skillnad mellan de man möter i Bundesliga och de man ställdes mot i elitserien.

Det är slut på allt vad dieter heter.

– Jag äter vad det bjuds på. Mår jag bra spelar jag bra.

Skyttarna hade julafton

Han gjorde två mål när de svenska niometersskyttarna firade sen julafton mot Norge i en fullsatt Kinnarps Arena i Jönköping på trettondagen i den första av tre matcher under VM-uppladdningen.

Sverige tog ledningen direkt med 4-1, hade 17-10 efter 22 minuter och ledde med 20-14 i paus sedan Nilssons skyttekolleger på ytterniorna, Simon Jeppsson och Johan Jakobsson, smällt in skott efter skott.

I andra halvlek fick Nilsson lite mer speltid och gjorde då sina mål.
Tillställningen slutade 37–29.

Norge var väldigt blekt i långa perioder och Eurosports expert Per Johansson kallade norrmännens försvar för både ”idiotiskt” och ”pinsamt dåligt”.

Bäst i Sverige, som sparade försvarsgeneralen Jesper Nielsen, var Mikael Appelgren (stod i första halvlek), skyttarna Jakobsson och Jeppsson, spelmotorn Jim Gottfridsson och Mattias Zachrisson (i andra halvlek).

Lagen möts i morgon igen i Kristianstad.