"Min viktigaste jul någonsin”

Uppdaterad 2017-01-09 | Publicerad 2016-12-23

Emil Jönsson.

Julhelgen brukar vara en tid för lugn och återhämtning.

För Emil Jönsson väntar en nyckelvecka i jakt på VM-formen.

– Det kommer vara den viktigaste julen någonsin för mig, säger han.

Efter fyra raka tävlingshelger så tar längdskidvärldscupen julledigt. Många åkare laddar batterierna med lite lugnare träning i väntan på Tour de Ski som börjar om en vecka.

Så brukar det vara för Emil Jönsson också, men det här året är annorlunda. Efter en magskada precis innan säsongen drog igång ska han ägna jul- och nyårshelgen åt att ta igen förlorad mark och skapa en grund för VM-formen.

– Jag tappade mer än jag trodde innan säsongen, jag har grundnivån men inte det där sista lilla extra. Ofta har man det gött under julen, men det här kommer att vara den viktigaste julen någonsin för mig för att hinna ikapp och vara i den fas jag vill vara, säger Jönsson.

”Som när man flyger med djur”

Han menar att det inte handlar om så mycket hårdare träningen än vanligt, utan i stället att alla press görs under hårdare press.

– Normalt sett åker man hem med en trygghet i form av bra resultat och kan slappna av under jul, men nu är alla pass under press.

– Det här blir de viktigaste veckorna för att komma i form.

Julen firar han i Östersund tillsammans med Anna Haag – och noga utvalda gäster.

– Ja vi har dragit en hård gräns. Den delen av släkten som går på dagis eller har barn som gör det får vi träffa senare. Det är bara sådan som kan uppvisa friskhetsbevis som får komma – om de vill, haha.

– Det är som när man flyger med djur, de får sitta i karantän. Hos oss blir det tre dagar i källaren och sen får man komma upp. Det blir trevligt..., säger Emil Jönsson.