Andersson: Hamilton kan ha avgjort VM

SPORTBLADET

Blixtar och dunder.

Magiska under.

Lewis Hamilton var inte född när Herreys dansade i sina gyllene skor – men det kan vara dags att låna ett par.

Han kan ha avgjort VM.

Lika butter som han var när han bad om mirakel ­efter kvalet, lika lycklig var han när han nått mållinjen i Singapores GP. Han strålade när det som såg ut att bli årets värsta tävling ­faktiskt blev säsongen mest framgångsrika. 

Allt gick Lewis Hamiltons väg, han gjorde en bra start från ruta fem och framför honom kolliderade VM-konkurreten Sebastian Vettel med Max Verstappen och Kimi Räikkönen.

Alla trea försvann ur ­tävlingen och Hamilton gjorde det som han är ­absolut bäst på. Han kontrollerade situationen när det krävs som mest.

Kommer inte tappa

Britten är en mästare på att hantera svåra situationer, älskar utmaningar och så länge materialet håller får han det svåra att se väldigt enkelt ut.

I Singapore stördes han inte av regnet, jagande ­Daniel Ricciardo, säkerhetsbilen eller av pressen.

Han körde in säsongens sjunde seger och han har vunnit samtliga lopp efter omstarten. Han har ett grepp om VM-titeln och det förvånar mig om han släpper det.

För att Vettel ska lyckas utjämna mästerskapet innan säsongen är inne i november krävs det att han vinner fyra lopp i rad, att Hamilton bryter eller straffas med en mycket dålig startposition. Tysken har inte vunnit fyra lopp i rad sedan hösten 2013 – då vann han å andra sidan samtliga nio under säsongens andra halva.

Det är en tuff uppgift som Ferrari och Vettel har framför sig, framför allt eftersom Red Bull kan blanda sig i kampen om segrar.

Ericsson i muren

VM är långtifrån över – men jag har svårt att se ­Hamilton tappa fokus när han är sex lopp ifrån att vinna sin fjärde VM-titel.

▪▪▪

Sauber gjorde en miss
i depån och gav Marcus ­Ericsson fel däck. Där tappade svensken mycket tid, men han är pressad och han körde bilen över gränsen. Det slutade i muren, för ­andra gången på två dagar.

▪▪▪

För ett år sedan bröt ­Lewis Hamilton Malaysias GP sedan motorn gett upp.  Det kan naturligtvis hända igen.

Det är nog säkrast att vi räknar med både blixt och dunder ett par gånger till innan kampen om VM är över.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1