Danmark kan uteslutas från VM-kvalet

Foto: Patrick Post/AP/TT
De danska spelarna deppade efter EM-finalförlusten mot Nederländerna i somras.
SPORTBLADET

Det finns ännu ingen lösning i sikte för det danska fotbollslandslaget, som strejkar inför VM-kvalet som startar på tisdagen.

Kommer de inte till spel mot Ungern riskerar Danmark att uteslutas från VM-kvalet.

EM-tvåorna ligger i förhandling med Danmarks fotbollsförbund (DBU) om ett nytt landslagsavtal. Damernas landslag kräver att få bli anställda av förbundet när de tas ut till landslaget, och kräver också att få bättre förutsättningar kring landslaget och landslagssamlingarna.

Herrarnas landslag har erbjudit sig att ge damerna motsvarande 640 000 kronor från sitt landslagsavtal. Men för att göra det kräver herrspelarna att Danmarks fotbollsförbund ger damernas landslag samma rättigheter i sitt avtal som herrarna har.

I förra veckan ställdes landskampen, EM-finalreprisen, mot Nederländerna in. Landslagsspelarna tränar på egen hand för att vara beredda om ett avtal kommer till stånd. Enligt Radiosporten måste Danmark redan klockan 12.00 namnge spelarna som ska vara med i kvalmatchen mot Ungern.

Samma grupp som Sverige

Generalsekreteraren i DBU, Jim Stjerne Hansen, säger till Danmarks Radio att han känner till ett fall av walkover i ett VM-kval. Det var Wales damer som inte kom till spel och straffades med uteslutning i det pågående kvalet samt i efterföljande mästerskapskval.

Danmark spelar i samma grupp som Sverige.

Enligt Ekstra Bladet är de danska landslagsförhandlingarna viktiga även för herrlandslaget som snart ska skriva om sitt avtal.