C-J Björk: Otåliga fans föredrar ofta en ung stjärna

Foto: Gary Landers / TT / NTB Scanpix
Patrick Mahomes II
SPORTBLADET

Är gräset alltid grönare på andra sidan?

Det är den frågan obesegrade succélaget Kansas City Chiefs kan behöva att ställa sig.  

Ska de hålla fast vid säkre, men ospektakulära quarterbacken Alex Smith. Eller redan nu ge framtiden chansen i form av unga stjärnskottet Patrick Mahomes II.

Foto: JAMIE SQUIRE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Alex Smith

Är konkurrens alltid av godo?

Det lär vi få se ett exempel på de närmaste veckorna.

Kansas City Chiefs är det laget som enligt mig imponerat mest hittills den här NFL-säsongen.

De följde upp superskrällen mot mästarna New England Patriots med att besegra Philadelphia Eagles.

Smarte coachen Andy Reid styr över ett mycket talangfullt lag.

I vindsnabbe andra års-receivern Tyreek Hill, rookie-running backen Kareem Hunt och tuffe tight enden Travis Kelce förfogar Reid över en mycket vass anfallstrio. Och bakom dem fördelar säkre quarterbacken Alex Smith bollarna.

Och det är just vad Smith är, en otroligt duktig spelfördelare som gör precis vad organisationen och coachen säger. På ett säkert men oglamouröst sätt. Det är sällan han får rubriker för coola, djupa bollar. Istället följer Smith sin spelplan till punkt och pricka, och fördelar bollarna till lagets talanger och högre värderade stjärnor.

Draftades som etta

Ingen skulle väl komma på tanken att ifrågasätta Smiths plats i laget efter två segrar i följd, om det inte fanns en ung hotshot väntandes i kulisserna. Med en gyllene arm.

22-årige Patrick Lavon Mahomes II draftades som etta av Chiefs i år, och tia av samtliga spelare. Och han imponerade stort på försäsongen. 

Mahomes, från Texas Tech, kan gå djupt, han är rörlig i fickan och han kan springa med bollen. Kvaliteter som vanligtvis inte tillskrivs Alex Smith. Smith är, och nu kommer det igen, en trygg spelfördelare. Och jag tror han själv är innerligt trött på epitetet. Smith har dessutom befunnit sig i den här situationen tidigare. I San Fransisco 49ers hade han spektakuläre Colin Kaepernick flåsandes i nacken, och petades till slut.

Jag har själv vistats inne i NFL-miljöer och sett vad den här typen av konkurrens kan få för effekter.

Osjälviskt tagit mentors-roll

Jag tillhörde Green Bay Packers när högt draftade quarterbacken Aaron Rodgers agerade backup till legendariske ikonen Brett Favre. Missförstå mig rätt, Favre behandlade inte Rodgers illa på något sätt, men han tog honom inte heller under sina vingar. Man kan säga att den åldrande stjärnan bevakade sina intressen.

Men Smith däremot har på ett osjälviskt sätt tagit på sig rollen som mentor åt Mahomes. Och det imponerar på mig och många andra. Och inte minst Andy Reid.

I dagsläget är Smiths plats inte hotad.

Återstår att se hur det blir om och när det börjar trilla in förluster på det i dag nollställda kontot.

Och är Smith verkligen den quarterback som kan ta Chiefs ända till Super Bowl?

Otåliga fans föredrar ofta en ung stjärna framför gårdagens nyheter. 

NFL är inte en förlåtande liga på det sättet.

▪▪▪

Dags för en historielektion. New York National League Football Company var det namn Giants registrerade år 1929 för att särskilja sig från det redan befintliga basebollaget med samma namn. 1937 bytte de sedan till det lite enklare New York Football Giants, vilket fortfarande är namnet på ägarföretaget. När basebollaget packade sina saker och flyttade till San Francisco tog de namnet NY Giants, men namnet NY Football Giants lever fortfarande kvar bland fans och gjorde en comeback under Bill Parcells eran (1983-1990).

Under denna period vann Giants sina två första Super Bowls, mycket med hjälp av ”Big Blue Wrecking Crew”, som i min mening kan vara den bästa försvarsenheten genom tiderna. Den mytomspunna LBn Lawrence Taylor var den mest tongivande spelaren i laget tillsammans med många andra legender såsom QB Phil Simms, RB Joe Morris, TE Mark Bavaro och LB Harry Carson.

▪▪▪

Och på tal om historia så är kvällens match mellan just NY Giants och Philadelphia Eagles en av de längsta divisionsrivaliteterna någonsin, och går hela vägen tillbaka till 1933. Sedan dess har de möts 170 gånger där Giants leder inbördes statstiken med 86 vunna, 82 förlorade samt 2 matcher som slutat oavgjort.

Eagles har chansen att reducera ställningen i kväll då Giants inte inlett särskilt bra. På två förlustmatcher har de endast mäktat med 13 gjorda poäng. Eagles sylvassa anfall har å sin sida producerat 50 poäng framåt.

Men som i de flesta derbyn är faktorer som form och tabellägen underordnade rivaliteten.

ARTIKELN HANDLAR OM