Sebastian Vettel vann Ungerns GP

Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen dominerade för Ferrari.
Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen dominerade för Ferrari.

Sebastian Vettel tog starten.

Han höll den in i mål.

Nu leder han VM inför sommarlovet.

– Jag är överlycklig, säger han.

Sebastian Vettel tog starten av Ungerns GP och bakom honom körde hans Ferrarikollega Kimi Räikkönen in som tvåa. Det gav Ferrari en dubbelledning, samtidigt som Red Bulls bilar med Daniel Ricciardo och Max Verstappen kolliderade. Ricciardo tvingades bryta loppet, Verstappen fick en bestraffning och säkerhetsbilen kom ut på banan. Därefter drabbades Vette av stora problem med ratten.

– Jag hade händerna fulla, det började tre eller fyra varv efter det att säkerhetsbilen kom ut på banan, ratten rörde sig i sidled och det var väldigt svårt. Jag fick undvika att köra över banbegränsningen och jag hade inte farten, säger Sebastian Vettel efter loppet.

– Jag fick kämpa för att behålla fokus, jag hoppades att det skulle komma något varv där jag kunde andas ut, men det kom aldrig.

Vettel vann Ungerns GP

Trots det tog Vettel sin fjärde seger för säsongen och hans teamkollega Kimi Räikkönen slutade tvåa.

– Jag vill ju vinna, men detta var ett mycket bra resultat för stallet, säger finländaren.

Bakom Vettel och Räikkönen fick Mercedes Lewis Hamilton möjligheten att gå om sin teamkollega Valtteri Bottas: Han skulle försöka hinna i kapp och förbi Ferraris båda bilar, men han lyckades inte och gav tillbaka pallplatsen till Bottas strax före mål.

– Jag var lite orolig i slutet eftersom det blev ett lite för stort gap mellan oss, men jag måste verkligen tacka Lewis för att han gav tillbaka placeringen till mig, säger Valtteri Bottas som stod på pallen för femte loppet i rad.

I kampen om VM har Vettel nu fjorton poängs försprång på Hamilton och Botats är ytterligare fem poäng bakom sin teamkollega.

Tungt för Sauber

Marcus Ericsson försökte med en annorlunda strategi när han gjorde ett depåstopp redan under inlendingen av loppet, tanken var att han skulle köra i mål utan att behöva stanna ytterligare någon gång. Den stragein gick inte hem, svensken tvingades i depå när fyra varv återstod och han slutade sist.

– Det var ingen bra dag på jobbet, vi var inte snabba nog, säger han till Viasat Motor.

– Jag försökte göra ett enda depåstopp, men det höll inte. Jag trodde att vi skulle kunna vara med bättre här. Vi har tagit ett steg framåt, men våra konkurrenter har tagit större kliv. Nu måste vi analysera och förstå varför vi är så långsamma.

För Sauber och Marcus Ericsson var Ungerns GP väldigt tungt. Varken han eller Pascal Wehrlein tog poäng, samtidigt som McLaren körde in nio poäng vilket gör att Sauber nu ligger sist i det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.