Skandalen: Dopade två 14-åriga tjejer

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Egypten kan stängas av från allt tävlande i tyngdlyftning i upp till två år.

Anledningen: Flera utövare har testat positivt för anabola steroider.

Två av dem är 14-åriga tjejer.

Det är nyhetsbyrån Reuters som nystat upp det som inte kan beskrivas som något annat än en praktskandal, nämligen att flera egyptiska tyngdlyftare i unga åldrar har testat positivt för anabola steroider.

Det internationella tyngdlyftningsförbundet (IWF) bekräftar att två 20-åringar samt fem ungdomar har åkt fast i ett dopningstest som ska ha gjorts i samband med de afrikanska juniormästerskapen i Kairo i december. Två av dem som åkt fast är 14-åriga tjejer.

Kan stängas av

De två 20-åringarna är Ahmed Emad Gouda och Alla Yasser Zaki som båda har vunnit guld på juniornivå. Övriga namn offentliggörs inte, enligt IWF:s stadgar, eftersom de är minderåriga.

I enlighet med IWF:s regelverk kan en nation som lämnar tre eller fler positiva dopningstester inom loppet av ett år straffas, och Reuters uppger att Egypten riskerar att stängas av från allt tävlande i två år.

”Är en konspiration”

Samtidigt hävdar det egyptiska förbundet att det hela är en konspiration och att någon, eller några, mixtrat med maten deras utövare ätit.

Osama Ghoneim, chef för den egyptiska antidopningskommittén, säger att Egypten genomförde egna tester så sent som i november och att samtliga 37 utövare som då testades var rena.

– Så vi blev förvånade när IWF skickade sina representanter för att göra nya tester. Att det sedan kom positiva tester, ja, det kom också som en överraskning. Hur kommer det sig att det här sker en månad efter att de andra testerna var rena?, undrar Ghoneim.