Svensk doldis ska rädda hennes kris

Foto: Kathy Willens / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

Från supertalang till en spelare i kris.

Nu har Laura Robson, 23, tagit svensk hjälp för att komma tillbaka till toppen.

– Jag tror att hon var vad som krävs, säger nye tränaren Johan Örtegren, 39.

Sommaren 2013 var hon namnet på allas läppar. Hon hade klättrat som en raket på rankningen och experterna var rörande överens om att Laura Robson snart skulle slå sig in i den absoluta världstoppen.

Sen kom raset.

Den hårtslående jättetalangen hamnade i ett evighetslångt mörker, drabbades av flera skador – och har sedan dess inte gått att känna igen.

Först nu börjar hon hitta ljuset i tunneln. Och nu kliver hon in i Wimbledon – turneringen hon vann som 14-årig junior – med en svensk tränare vid sin sida.

”Har ett stort spel”

För några veckor sedan fick Johan Örtegren på svenska akademin Good To Great frågan om han ville kliva in och hjälpa Laura Robson – och han tackade alltså ja.

– Jag har varit med henne i fyra gräs-tävlingar nu och jag tycker det ser bättre och bättre ut. Hon har det tufft, det är inget att hymla om, men hon har fortfarande ett stort spel i sig, säger Örtegren till Sportbladet.

Foto: Hans Berggren/Good To Great
Johan Örtegren

Han har tidigare tränat såväl Sofia Arvidsson som Johanna Larsson och har således haft lite koll på Laura Robsons förfall de senaste åren.

– Hon har ju fortfarande kvalitéer. De kvalitéer som folk tyckte hon hade när hon slog igenom har ju inte försvunnit. Hon träffar bollen bra, hon slår hårt, har otroligt tunga grundslag och ganska bra händer. Men sen ska allt falla på plats också. Man måste göra rätt saker under en lång tid. Det räcker inte att vara begåvad. Som sagt, hon har en hel del jobb framför sig, men jag tycker absolut hon har vad som krävs för att komma upp och nosa på topp tio och gå långt i stora turneringar. Kanske inte just nu, men på sikt, absolut, säger Örtegren.

Han blir Laura Robsons nionde (!) tränare på de senaste sex och ett halvt åren.

Ringer det inte lite varningsklockor?

– Nä, det tycker jag väl inte. Det som har varit har varit. Jag har ingen aning om varför hon har bytt så mycket. Men det är klart att man behöver kontinuitet som tennisspelare. Det behöver alla. Kontinuitet ger trygghet.

”Gillar den stora scenen”

Laura Robson kom in till Wimbledon via ett ”wild card” och ställs mot 21-åriga brasilianskan Beatriz Haddad Maia (rankad 97:a i världen) i första omgången.

Själv är Robson rankad 188:a i världen. Nu har hon en gyllene chans att börja klättra.

– Vi får se hur det går. Hon har ju bra minnen härifrån. Samtidigt är det stor press från den engelska publiken. Men jag tror hon trivs med det. Hon har den mentaliteten. Hon gillar den stora scenen. Det känns i alla fall väldigt bra, säger Johan Örtegren.

FOTNOT: Laura Robson åkte ut redan i den första omgången efter förlust, 4–6, 2–6, mot Beatriz Haddad Maia.

ARTIKELN HANDLAR OM