Jeppe Andersen klar för Hammarby

avFrida Fagerlund, Mattias Karlsson

Jeppe Andersen har länge setts som en stor talang i Danmark.

Karriären har bromsats upp av skadebekymmer – men nu ska den försöka få fart i Hammarby.

– Han är en av de mest intressanta spelarna från danska högstaligan, säger sportchefen Jesper Jansson.

Foto: Ola Axman

Jeppe Andersen blir den tredje dansken i Hammarby den här säsongen.

Sedan tidigare finns tränaren Jakob Michelsen och försvararen Björn Paulsen i truppen.

Den 24-årige mittfältaren, född 1994, hämtas från Esbjerg och offentliggjordes under fredagseftermiddagen på krogen Kvarnen på Södermalm i Stockholm efter flera veckor av spekulationer.

Jeppe Andersen ses främst som en central mittfältare och poängspelare med internationellt steg, stor arbetskapacitet och ledaregenskaper.

– Han är en individuellt skicklig spelare som kan spela på alla positioner på mittfältet, har en hög arbetskapacitet, är explosiv och har god genombrottskraft. Jag ser det som en profilvärvning, men en långsiktig sådan, säger sportchefen Jesper Jansson.

Skadeförföljd

Hemma i Danmark sågs Andersen som en lovande talang.

Skador har dock hållit spelaren borta från spel långa perioder, dels på grund av en korsbandsskada och även en axelskada.

– Vi är förstås fullt medvetna om skadehistoriken och har varit oerhört grundliga i vårt rekryteringsarbete, scoutingmässigt och inte minst medicinskt – han är tillgänglig för spel från och med den 15 juli, men först och främst ska vi se till att få honom i full fysisk form och matcha igång honom försiktigt, säger Jesper Jansson.

– Hade han inte haft problem med skador är jag övertygad om att han hade spelat i en sydligare liga.

”Kvalitéer med bollen”

Jeppe Andersen har Vejle BK som moderklubb – inför säsongen 2013 värvades han till Esbjerg på Jyllands västkust, där han blev kvar i drygt fyra år till och med förra säsongen då klubben åkte ur danska högstaligan.

Där har det blivit 84 matcher, fyra mål och fyra målgivande passningar – den senaste säsongen hann han med tolv matcher.

– Jag är en kreativ spelare, bra med bollen. Jag vill gärna ha mycket boll men samtidigt så jobbar jag hårt, sätter alltid laget främst, säger Jeppe Andersen.

– Det är över ett år sedan jag hade min senaste skada, nu är allt bra. Det är inget att oroa sig för, mitt knä är bra.

Anbud från Danmark

Erbjudanden från flera andra klubbar fördröjde presentationen av dansken.

– Jag hade andra anbud, från Danmark. Det var därför det tog lite längre tid men jag är väldigt nöjd över att jag valde det här.

Vad vet du om allsvenskan?

– Ska jag vara ärlig, inte mycket. Jag har inte följt allsvenskan speciellt mycket men jag är väldigt glad över att få testa på en ny liga, ett nytt land.

Att det blev just Hammarby i slutändan berodde på många olika faktorer, men givetvis spelade landsmännen i klubben viktiga roller i beslutet.

– Jag pratade mycket med Björn (Paulsen). Han pratade väldigt gott om allting, klubben, fansen ... Så det var inget svårt beslut, säger Andersen.

”Atmosfären är galen”

Än så länge har han inte sett Bajen-fansen i aktion...

– Men jag har hört väldigt mycket om det, att atmosfären är galen. 25 000 i snitt är galet, väldigt olikt jämfört med Danmark, säger Jeppe Andersen och tillägger:

– I min klubb hade vi 3–4000 på matcherna. Så det ska bli otroligt kul att få spela inför så många människor.

Ser du det här som ett steg upp?

– Definitivt. Inte minst eftersom min senaste klubb degraderades haha ... Nej, men, jag tror det är bra att inte stanna kvar i samma liga. Att testa något nytt.

Jeppe Andersen har skrivit ett treårskontrakt med Hammarby.

Allsvenskan startar om i helgen efter uppehåll och Hammarby spelar borta mot Häcken på måndag.

ARTIKELN HANDLAR OM